"Це жахливі спогади": прикордонниця розповіла, як пережила теракт в Оленівці

"Це жахливі спогади": прикордонниця розповіла, як пережила теракт в Оленівці

Українська прикордонниця Аліна Паніна потрапила в російський полон у травні 2022 року, під час виходу з “Азовсталі”. Вона – одна з тих, хто пережив теракт в Оленівці.

“Це жахливі спогади. Наш барак був недалеко від епіцентру вибуху, може 300 метрів. Практично спостерігали за цим всім – як вони заводили поранених під ранок”, – поділилася вона в інтерв’ю “Еспресо”.

За словами прикордонниці, неподалік від колонії були українські позиції, тож спочатку вона та інші полонені припустили, що стався прорив Сил оборони. Крім того, була версія, що у бараці стався бунт полонених. 

“Зранку хлопців привели до нас у дворики. По одному заводили на якісь перев’язки. А допомогу надавали наші дівчата-полонені. Усі були шоковані. Чесно – це напевно ніколи не забудеться. Цю картину неможливо передати на словах, просто повірте”, – додала вона.

Тоді Аліна Паніна думала, що в Оленівці перебував і її хлопець Ілля Музика. Проте згодом вона дізналася, що його вивезли до Росії.

“Вже коли його обміняли взимку (обмін полоненими відбувся 3 січня 2024 року, – ред.), то він розповідав, що в Оленівці пробули понад тиждень і їх відразу вивезли до Росії”, – розповіла прикордонниця.

Теракт в Оленівці

У ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області пролунав вибух. Було зруйновано будівлю, де росіяни утримували українських полонених, які вийшли з “Азовсталі”. 

Загинули десятки людей. Представник “Азова” майор Микита Надточій припускав, що росіяни завдали удару реактивні піхотні вогнемети РПО “Джміль”. Вони швидко випалюють повітря, через що людина згорає за лічені секунди. 

Дані понад дюжини військовополонених, які вижили, слідчих і сімей загиблих, а також внутрішній аналіз ООН, вказують на Росію як на винуватця теракту в Оленівці.