"Кричуща поразка": Курська битва розвінчала перевагу Росії в РЕБ, - Der Spiegel

"Кричуща поразка": Курська битва розвінчала перевагу Росії в РЕБ, – Der Spiegel

Важливою складовою українського успіху під час Курської операції стало застосування систем радіоелектронної боротьби (РЕБ) і розвідки, які “засліпили” росіян і водночас дали українцям багато корисної розвідінформації. Про це в інтерв’ю Der Spiegel розповів експерт із британського Королівського інституту об’єднаних служб Томас Вітінгтон.

За його словами, методи і технології радіоелектронної боротьби та розвідки є чи не найсекретнішою частиною російсько-української війни. До того ж ця апаратура рідко потрапляє в об’єктив камер, на відміну від танків чи БМП, тож для широкого загалу залишається поза увагою. А тим часом це один із найважливіших елементів нинішньої війни.

“Україна має у своєму розпорядженні суміш власних і зарубіжних систем. І ті, й інші дуже ефективні. Українці також дуже сильні в галузі програмного забезпечення та алгоритмів, що сприяло їхнім успіхам в електромагнітному спектрі. Вони дуже добре вміють визначати, як Росія використовує електромагнітні технології. У них є блискучі програмісти, які з’ясовують, як Росія використовує ці системи, а потім розробляють способи їх порушення”, – пояснює експерт.

За його словами, в результаті росіяни позбавляються можливості не тільки наводити артилерію за допомогою безпілотників, а й загалом втрачають “ситуаційну обізнаність”. Простіше кажучи, противник більше не розуміє, що відбувається на полі бою.

Крім глушіння засобів зв’язку і радарів противника, це ще й спосіб розвідки. Як пояснює Вітінгтон, щоб дізнатися, де перебуває ворожий солдат або транспортний засіб, досить відстежити ворожі засоби комунікації.

“Навіть не потрібно розшифровувати, що говорять російські солдати, достатньо визначити, чи йде передача. Це дає змогу дізнатися, скільки солдатів або машин задіяно. Але вони також можуть розшифрувати те, що вони кажуть – і таким чином зібрати інформацію про те, що відбувається на полі бою”, – каже експерт.

Вітінгтон підкреслює, що російські системи РЕБ загалом показують себе гірше, ніж це подають і представляють.

“Операція в Курську, таким чином, говорить на користь сили українців, але також свідчить про неспроможність росіян в електромагнітному спектрі. Вони повинні були відреагувати протягом кількох днів. Їхній провал викликає серйозні питання, оскільки в одних місцях Росія веде дуже успішну електронну боротьбу, а в інших зазнає кричущої поразки”, – каже він.

Курська операція ЗСУ: останні новини

Як писав УНІАН, російські війська активно застосовують артилерію і авіабомби в Курській області. У результаті виходить, що росіяни зносять власні села і міста.

Також ми розповідали, що Росія досі уникає перекидати значні резерви в Курську область. Замість цього туди відправляються у великій кількості розрізнені дрібні підрозділи, витягнуті з різних бригад.

Останні новини