"Вагнерівець", який зґвалтував і вбив пенсіонерку, повернувся на війну: у колонії він провів 8 днів

"Вагнерівець", який зґвалтував і вбив пенсіонерку, повернувся на війну: у колонії він провів 8 днів

На війну проти України знову вирушив росіянин, який раніше, під час “відсидки” в колонії, підписав контракт із Міноборони РФ, узяв участь у боях, а після повернення додому вбив пенсіонерку.

“Екс-боєць ПВК “Вагнер”, який відсидів і отримав 23 роки колонії за зґвалтування і вбивство 85-річної пенсіонерки, знову підписав контракт і вирушив на СВО”, – пише ресурс “Осторожно. Новини”.

Про це журналістам повідомив адвокатський проєкт “Травмпункт”, які представляють інтереси родичів загиблої пенсіонерки. Згідно з листом начальника колонії, де 29-річний ексбоєць ПВК Іван Россомахін мав відбувати покарання до 2046 року, засудженого відпустили з колонії через 8 днів. Таким чином, Россомахін вдруге уникнув покарання, вирушивши на війну.

Як зазначається, перший термін Россомахін отримав 2020 року. Він мав відсидіти 14 років за вбивство і грабіж, але підписав контракт із профільним міністерством країни-агресора. У березні 2023 року чоловік повернувся додому – у рідне село Новий Бурець. Він одразу почав погрожувати сусідам, зокрема вбивством, а невдовзі після цього прийшов до пенсіонерки, зарізав і поглумився над тілом. Суд визнав чоловіка винним у погрозі вбивством, зґвалтуванні та вбивстві.

“Справа набула великого резонансу, коментувати інцидент довелося особисто Євгену Пригожину (лідер “Вагнера”, який вважається загиблим – УНІАН). Той заявив, що “Вагнер” готова допомагати правоохоронцям щодо будь-якого бійця ПВК, і запропонував відправити до буйних рецидивістів “рекрутську групу, які відправлять їх на фронт – туди, де вони мають зганяти свою агресію”, – ідеться в публікації.

Журналісти припускають, що це перший випадок, коли завербований ув’язнений вдруге уникає покарання, вибувши в зону бойових дій.

За даними “Медузи”, після затримання Россомахіна в березні 2023 року Євген Пригожин заявив, що “Вагнер” припинив вербування ув’язнених.

“У квітні 2024 року Россомахіна засудили до 22 років, зобов’язавши виплатити рідним жертви два мільйони рублів. Пізніше термін було збільшено до 23 років. Але Россомахін провів у колонії менше ніж півроку – уклав контракт із Міноборони РФ і знову поїхав на фронт, – пише “Медуза”.

“Подвиги” вагнерівців у РФ

Раніше в Російській Федерації “вагнерівець”, якого за попередні злочини помилував Володимир Путін, убив і пограбував муедзина – служителя мечеті. Злочин у Саратовській області скоїв 36-річний Раїль Хайров, який був учасником так званої “СВО”. Хайров вирушив на війну з колонії, де відбував покарання за замах на вбивство і підпал. За “бойові заслуги” він був помилуваний Путіним, однак, повернувшись із фронту, взявся за старе.

Останні новини