У Росії залишилося лише три МіГ-31К для ударів по Україні, - авіаційний експерт

У Росії залишилося лише три МіГ-31К для ударів по Україні, – авіаційний експерт

У Росії залишилося лише три літаки МіГ-31К, якими вони можуть завдавати ударів по Україні. Таку думку висловив авіаційний експерт, аналітик Костянтин Криволап.

“У них залишилось 3 МіГ-31К, вчора було 3 удари “Кинджалами”, сьогодні було 3 удари “Кинджалами”. Це каже про те, що у них залишилось 3 МІГ-31К, тому що два наших удари по аеродрому “Саваслейка” дали результати. Може, там є якісь ще МІГ-31К, які можна відремонтувати, але в даний час у них три “Кинджали”, – наголосив він в етері телеканалу “Київ24”.

При цьому експерт зауважив, що там, де немає систем Patriot або SAMP/T, балістику збити неможливо. Він також чув, що у цьому питанні мали б допомогти літаки F-16, але це не так.

“Нема літаків таких в світі, нема ракет повітряного базування, які могли б знищувати балістичні ракети. Крапка. Більше тут нема про що казати. Або у нас є “Patriot” і “SAMP/T”, і тоді ми збиваємо і “Кинджали”, і “Іскандери-М”, і всю іншу балістику, або якщо у нас їх там нема, будуть влучання. Це треба чітко розуміти”, – констатував Кривполап.

Скільки МіГ-31К Росія може використовувати для ударів по Україні

Літаки МіГ-31К: характеристики

Літак МіГ-31К є модифікацією радянського винищувача-перехоплювача МіГ-31, призначеною для носіння і запуску гіперзвукових ракет “Кинжал” (Х-47М2).

Екіпаж цього літака складається з 2 осіб (пілот і оператор систем озброєння), а максимальна швидкість становить до 3,000 км/год. Бойовий радіус винищувачів МіГ-31К – близько 1,500 км без дозаправлення.

РФ активно використовує МіГ-31К для запуску гіперзвукових ракет “Кинжал” проти критичної інфраструктури України, намагаючись завдати максимальної шкоди. У зв’язку з цим, атаки з використанням МіГ-31К становлять серйозну загрозу для цивільного населення та інфраструктури України, тож під час злетів цих винищувачів часто оголошується масштаьна повітряна тривога.

Хоча ракети “Кинджал” вважаються надзвичайно складними для перехоплення через їх високу швидкість та маневреність, українські захисники вже збивали такі цілі. Наприклад, у травні 2023 року Повітряні Сили України повідомили про успішне перехоплення шести ракет “Кинжал” за допомогою зенітно-ракетних комплексів Patriot.

Останні новини