Реструктуризація держборгу наближається до фіналу: Україна отримала підтримку кредиторів

Україна отримала підтримку кредиторів

 

У середу, 28 серпня, отримали згоду усіх кредиторів для реструктуризації державного боргу. 97,38% власників єврооблігацій України та гарантованих державою облігацій “Укравтодору” загальною вартістю 20,47 млрд доларів США проголосували за запропоновану реструктуризацію. Про це йдеться у заяві Мінфіну.

“Понад 97% власників єврооблігацій підтримали угоду про реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу України. Це важливе досягнення, яке підтримає бюджетну ліквідність та фінансову стабільність країни”, – повідомив Мінфін.

Зазначається, що угода дозволить Україні заощадити 11,4 млрд доларів США на обслуговуванні боргу протягом наступних трьох років та 22,75 млрд доларів США до 2033 року. Заощаджені кошти в умовах воєнного стану буде спрямовано на фінансування сектору безпеки та оборони.

“Майже одностайний рівень підтримки був досягнутий менш ніж за 5 місяців, що дозволило Україні досягти угоди з кредиторами до закінчення 2-річного періоду відтермінування платежів”, – прокоментував міністр фінансів України Сергій Марченко.

Кожна серія єврооблігацій в обігу отримала понад 95% голосів підтримки від власників, що значно перевищує мінімально необхідні 50% для того, щоб угода про реструктуризацію набула чинності та дозволила здійснити запропонований обмін існуючих єврооблігацій на нові.

“Після отримання позитивних результатів голосування, яке почалось 9 серпня та завершилось 27 серпня, процес реструктуризації переходить до фінального етапу – до фази розрахунків. Очікується, що проведення розрахунків за угодою відбудеться 30 серпня”,  – додали у Мінфіні.