Україна створила власну балістичну ракету: експерт припустив, які в неї характеристики

Україна створила власну балістичну ракету: експерт припустив, які в неї характеристики

Україна створила свою першу балістичну ракету. Поки що важко сказати, якою саме вона може бути, але дальність її може сягати 500 кілометрів, заявив військовий експерт, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

“Навесні у нас була низка потужних ударів по російських об’єктах, і після цього президент заявив, що одна з ракет йде в масштабування, тобто в серію. Фактично ми зробили висновок, що довготривала робота з крилатою ракетою дійшла до логічного продовження і розвитку. Йдеться вже про балістичну ракету, чи це буде “Грім”, чи це буде “Сапсан”, зараз сказати це важко. Мені здається, що це не так важливо, важливо створення в Україні балістичної ракети, тому що балістична ракета – це те, з чим не може впоратися ворог”, – зауважив він в етері телеканалу “Еспресо”.

Експерт припустив, що ця ракета буде нести бойову частину не менше 350-400 кілограмів. Він також висловив сподівання, що вже в середині наступного року Україна вийде на серійне виробництво власної балістики, щоб бути здатною “не просто лякати противника, системно вражати його”. 

“Нам потрібно сотні ракет, а, можливо, навіть і тисячі для того, щоб зупинити путінську чуму… Ми б могли знищувати ті носії зброї, які зараз тероризують українські міста і мирне населення, і робити це своєю зброєю, не озираючись на те, чи хтось нам дасть дозвіл, чи це будуть червоні лінії, чи це призведе до ескалації, чи ні. Ми бачимо, що потужне використання зброї Путін завжди оцінює і схиляє голову, починаючи з 2015 року, коли Су-24 був збитий турецькою повітряною обороною, і потім Путін натиснув швидко на гальма”, – констатував Валентин Бадрак. 

Балістична ракета України: що кажуть експерти

Днями президент Володимир Зеленський заявив, що Україна провела випробування власної балістичної ракети. Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко припустив, що вартість однієї ракети може становити до 5 млн доларів. За словами експерта, під час створення цієї зброї фахівці могли використати досвід проекту “Грім-2”.

Водночас військовий експерт Іван Киричевський припустив, що випробування української балістичної ракети відбувалось відразу ударами по російських окупантах. Коли саме відбувалось випробування нашої балістичної ракети та в якому форматі – невідомо.

Останні новини