Так безпечніше: в Польщі пояснили, чому не збивають ракети та дрони росіян у власному небі

Так безпечніше: в Польщі пояснили, чому не збивають ракети та дрони росіян у власному небі

Польські військові не збили російський безпілотник над власною ж територією через те, що боялися, чи це раптом не цивільний об’єкт. Про це заявив польський прем’єр Дональд Туск в коментарі журналістам, пише Rzeczpospolita.

Так, у Туска запитали, чи будуть зміни до закону, які спростять збивання об’єктів – таких як безпілотники чи ракети – які з’являються в польському повітряному просторі під час масованих російських обстрілів України. Наразі, відповідно до процедури, згоду на збиття такого об’єкта в мирних умовах має надати вище командування. Туск каже, що він відкритий до таких змін, однак проблема в іншому.

“Проблема зі збиттям часто носить інший характер. Часто це кілька секунд, протягом яких неможливо перевірити, чи це не цивільний об’єкт”, – каже прем’єр-міністр Польщі.

За словами Туска, майже 400 солдатів вже дві доби шукають будь-які сліди безпілотника, але поки що немає 100% впевненості, що він взагалі залітав у повітряний простір Польщі. 

“Наші союзники рекомендують певну стриманість. Якщо немає загрози, якщо це не агресія. Я дуже ціную виважену позицію наших військових. Вони не зацікавлені відкривати вогонь щоразу, коли щось рухається в небі. Це дозволяє почуватися безпечніше”, – пояснив він.

Інцидент з російським безпілотником в Польщі

Як писав УНІАН, під час масованого обстрілу України 26 серпня один з російських безпілотників нібито залетів у польский повітряний простір. Об’єкт нібито пролетів 25 км вглиб території Польщі, а потім зник з радарів. За однією з гіпотез, він міг знизити висоту, а потім повернутися в повітряний простір України. 

Це вже не перший випадок, коли під час масованих російських атак по Україні щось залітає на польську територію. Кілька разів це були ракети. Їх теж не збивали.

Останні новини