Експерт розповів, коли та наскільки подорожчає пальне в Україні через підвищення акцизів

Підвищення акцизів: експерт розповів, коли та наскільки подорожчає пальне в Україні

Бензин і дизель можуть подорожчати на 1,5-2 грн після підвищення акцизів на пальне, скраплений газ — на 5 грн. Проте підвищення цін не буде різким та моментальним.

Про це в ефірі “Київ 24” розповів генеральний директор мережі АЗС Леонід Косянчук.

“Дійсно, там незначне подорожчання (очікується ): що стосується бензину та дизельного палива – це 1,5 грн на бензині і 2 грн на дизельному паливі. Проте скраплений газ буде більше 5 грн, тобто він вже потихеньку виходить із розряду альтернативного палива для бензину. Вдарили знову по найбільш незахищеній верстві населення, яка використовує газ як альтернативне паливо”, — сказав він.

За його словами, підвищенням акцизів на пальне створені передумови для подорожчання, проте оператори ринку в очікуванні підвищення акцизу напередодні завезли нафтопродуктів в Україну більше, ніж потрібно.

“Сьогодні всі залиті “під горло”. І в мене є великі сумніви щодо моментального і різкого подорожчання пального саме на ці 1,5-2 грн. За моїми відчуттями, це відбудеться не раніше середини-кінця вересня, коли вже випрацюють більш дешеві ресурси, які завезли до 1 вересня, і почне вже йти заміщення дешевого ресурсу більш дорогим”, — зазначив експерт.

Нагадаємо, що 2 вересня президент Володимир Зеленський підписав закон про підвищення акцизів на пальне. Документ передбачає, що до 2028 року ставки акцизного податку на пальне збільшуватимуться і становитимуть: бензин — 359 євро за 1000 л; дизельне паливо— 330 євро за 1000 л; скраплений газ — 70 євро за 1000 л.