Данія надасть понад 16 млн євро для енергосистеми України

Уряд Данії виділив 130 мільйонів данських крон (понад 16 млн євро) на підтримку енергетичної системи України.

Про це повідомляють Вчасні Новини з посиланням на пресслужбу Міністерства клімату, енергетики та комунальних послуг Данії.

“Напередодні опалювального сезону триває цілеспрямоване знищення Росією доступу українців до електроенергії та тепла. Новий внесок Данії у розмірі 130 мільйонів данських крон зробить енергопостачання більш стійким” — ідеться в повідомленні.

Зазначається, що новий внесок Данії у підтримку української енергосистеми є одним із найбільших з боку цієї держави. Про нього оголосили під час зустрічі в межах робочої групи країн “Групи семи” з питань енергетичної безпеки України.

Як зазначають у Міненергетики, через березневі атаки Росії на постачання електроенергії та тепла в Україні, руйнувань зазнали щонайменше 80% енергетичної інфраструктури. Це, зокрема, за винятком атомних електростанцій. Водночас влітку удари загарбників призвели до відключень електроенергії до 20 годин на добу, наголошують у відомстві. Аналітики Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) прогнозують “посилення тиску на українське енергопостачання”. 

Втім, виділені кошти спрямують на реалізацію надзвичайних заходів, а також для закупівлі обладнання та запасних частин для відновлення безпеки енергетики. 

“Росія порушує правила війни своїми масованими атаками на українську систему електро- та теплопостачання. З наближенням зими багато українських домівок залишаться без тепла та електроенергії. Крім того, звичайні працівники енергетичного сектору, які попри все виконують свою роботу, самі стають мішенями. Ми повинні зробити все можливе, щоб зробити українську енергетичну систему якомога сильнішою”, — заявили у Міненергетики Данії. 

Зазначимо, що Данська допомога фінансується в межах програми Міністерства закордонних справ Данії та, серед іншого, сприятиме втіленню надзвичайних заходів, закупівлі обладнання та запасних частин для підтримки відновлення безпеки постачання.