Кабмін зробив іпотеку недоступною для переселенців

Кабмін змінив правила щодо програми іпотечного кредитування, піднявши відсоткові ставки. Попри те, що уряд дещо полегшив умови для бажаючих отримати іпотеку, це стосується лише для тих, хто молодше 25 років. Для всіх інших умови погіршились.

Про це заявила членкиня Комісії з журналістської етики, маріупольська журналістка Анна Мурликіна у Фейсбуці.

«В теперішньому вигляді переселенцям іпотека не підходить. Вона не доступна. І в Укрфінжитлі це визнали і навіть подали пропозиції до Кабміну — запропонували перелік змін до діючої програми, і ці зміни мали б зробити іпотеку доступною для тих, хто втратив все майно в окупації. Але ні!», — зазначила вона.

Анна Мурликіна підкреслила, що влада вчергове довела, що переселенці не потрібні державі.

«Тобто пара мільйонів людей зі сходу України не можуть розраховувати на допомогу держави — ані іпотеки, ані компенсацій за втрачене житло, принаймні поки триває війна. Ми не потрібні?», — зазначила вона.

Уряд натомість вважає, що спростив деякі умови пільгової іпотеки у межах програми «єОселя». Про зміни в постанові Кабміну № 939 повідомляла пресслужба Мінекономіки 25 вересня.

«З 19 вересня запрацювали нові правила по пільговій іпотеці. Попри очікування, що нові правила допоможуть вимушеним переселенцями отримати  доступний кредит на житло, виявилося, що умови лише погіршилися. Розбираємось детально, які зміни відбулися», — зазначила головний редактор єдиного незалежного сайту в Маріуполі, 0629.com.ua. Анна Романенко у підписі до відповідного відео.