На Донеччині фіксують поодинокі випадки гепатиту А, вакцини немає – її відправили на Вінниччину

За дев’ять місяців у Донецькій області зафіксували 13 випадків захворювання на гепатит A. Всю вакцину від цієї інфекції, яка була на Донеччині, передали на Вінниччину, де зафіксували спалах гепатиту А. Станом на 1 листопада ситуація в області контрольована, фіксують лише поодинокі випадки захворювань.

Про це Суспільному Донбас повідомила замдиректорка Центру контролю та профілактики хвороб Тамара Біломеря, передають Вчасні Новини.

“Цього року Донеччина отримала лише один раз вакцини від гепатиту A. Але зараз ми їх всі передали на Вінниччину, згідно з наказом МОЗ, бо там оголосили надзвичайну ситуацію”, — розповіла посадовиця.

Як розказала Тамара Біломеря, наразі ситуація на Донеччині з захворюваністю на гепатит A контрольована. Протягом останніх дев’яти місяців в області зафіксували 13 випадків захворювання. Фахівці встановили, що всі вони розповсюджувались побутовим шляхом.

“Але джерела захворювання людей, які стали джерелом для іншої людини, ми, на жаль, не знайшли. Це дуже важко в такій ситуації встановити, тому що багато що є причиною. Але враховуючи ту кількість оголошень, які у нас є, і те, що ми маємо на сьогодні, то у нас функціонує на сьогодні контактно-побутовий шлях передачі”, — пояснила Біломеря.

Також вона розказала, що джерелом інфікування може бути не лише вода або харчі: заразитися гепатитом A можна через брудні руки.

“Ми можемо десь знайти інфекцію і на дверних ручках, десь за щось взялися. Не обов’язково це мають бути харчові продукти, не обов’язково це має бути вода. Коли джерелом інфекції є вода та харчі, тоді, як правило, виникають або якісь групові захворювання, або великі спалахи”, — додала вона.

За словами Тамари Біломері, наразі в лікарнях Донеччини є в наявності експрес-тести на виявлення гепатиту A.

“Точний діагноз може встановити лише лікар після проведення лабораторних досліджень, тому якщо людина підозрює у себе цю хворобу, вона має одразу звернутись до сімейного лікаря”, — зауважила Біломеря.

Що відомо про гепатит A та які симптоми хвороби

Гепатит A — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту A передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Аби вберегтись від інфікування треба пити лише кип’ячену воду, дотримуватись правил особистої гігієни, добре мити фрукти й овочі перед їх вживанням.

Інкубаційний період гепатиту A зазвичай триває 14–28 днів, а серед основних симптомів спостерігаються:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі;
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – буває у 70% дорослих людей.