Лисянський: Кремль зробив останнє попередження по Донбасу

Росія не просто так провела так званий «форум» й озвучила деякі меседжі. Є певний план, який вона планує втілити в життя. А початися все може з поглинання Донецьком Луганська.

Таку думку висловив правозахисник, засновник «Східної правозахисної групи» і «Інституту стратегічних досліджень та безпеки України» Павло Лисянський у коментарі «Трибун», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Минулого тижня в окупованому Донецьку пройшов дводенний форум «Русский Донбасс», за підсумками якого була прийнята доктрина з однойменною назвою. Організатором виступив Кремль, хоча й не офіційно. Водночас на форумі чітко окреслено важливі для окупантів меседжі й було випробовувано «ідеологічну зброю».

«Я вважаю, що Кремль зробив останнє попередження щодо Донбасу. На форумі чітко прозвучали меседжі, що Донбас – оплот «русского мира», кордони «ЛНР» і «ДНР» – це Луганська і Донецька області повністю, а доля «Новоросії» залежить від успіху розвитку і становлення самопроголошених «республік». Фактично на форумі було успішно випробувано ідеологічну зброю. Це один із напрямів гібридної війни», – сказав Лисянський.

Правозахисник підкреслив, що ця «зброя» потрапила в ціль, оскільки на неї відреагували всі ЗМІ Росії та України, про форум тиждень говорять вже навіть на найвищому рівні і можуть навіть торкнутися під час переговорів у «мінському форматі».

Водночас експерт зазначив, що українська влада не повинна реагувати на будь-які заяви представників ОРДЛО, оскільки ми не визнаємо так звані «ЛНР» і «ДНР». Проте спецслужби України мають все відстежувати й реагувати.

Лисянський також додав, що правозахисники мають інформацію про те, що єднання угруповань відбудеться, при цьому Донецьк поглине Луганськ.

«Ми отримали інсайдерську інформацію про те, що напередодні форуму була нарада, в ході якої делегація з Москви повідомила Пасічнику і Пушиліну про подальшу стратегію та створення єдиного союзу. Зазначу, що тут є кілька варіантів. Думаю, що поглинання здійснять на користь Донецька, тобто «ДНР» поглине «ЛНР». Залізницю вони вже об’єднали й назвали транскордонне підприємство «Залізниці Донбасу», – сказав він.

Крім того, пояснив, чим викликана така потреба в об’єднанні. На його думку, причин може бути не менше трьох.

Перша – політична завіса для відволікання уваги від соціально-економічних проблем, оскільки у періоди, коли в ОРДЛО нічого політичного не відбувається, то починаються шахтарські протести і інші хвилювання.

Друга причина криється у тому, що можна було побачити у 2014-2015 рр, «коли козаки в «ЛНР» взагалі не підпорядковувалися радникам з Москви і не слухали російських військових».

«Так, їх усіх потім зачистили, але такий сценарій Кремль не влаштовує. Зверніть увагу: багато процесів в «ЛНР» і «ДНР» проходять по різному, але куратор один – це Росія. Тому Москва перед черговим кидком намагається вибудувати більш чітку координацію дій», – пояснив Лисянський.

Третьою причиною він назвав економію та оптимізацію витрат.

«Буде одна головна адміністрація в Донецьку, а отже один апарат глави, один парламент тощо», – додав правозахисник.

Щодо подальшого розвитку подій, то Лисянський впевнений у тому, що так званий «референдум» в ОРДЛО все ж відбудеться. Особливо на тлі того, що Кремль планує перед цим видати ще понад 500 тисяч російських паспортів.

«Питання в тому, що практично все на окупованій території фінансується Кремлем, а значить будь-які процеси, в т.ч. всі ці форуми і доктрини, – частина великого плану. Розкрити їх задум – це і є наша головна мета», – резюмував він.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.