У законопроєктах про подвійне громадянство передбачено реінтеграцію осіб з паспортами РФ

Народні депутати від партії «Слуга народу» планують реінтегрувати українців з Донбасу і Криму, які мають російські паспорти, а також тих українців, які працюють у Росії.

Про це йшлося на пресконференції в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» у вівторок, 2 лютого, передають Вчасні Новини.

Подробиці. У законопроектах про подвійне громадянство нардепи «Слуги народу» мають намір реінтегрувати українців з російськими паспортами.

«Основна мета нашого законопроекту – реінтегрувати наших українців зі сходу та з Криму, а також наших громадян, які мають російські паспорти та розуміють нинішнє становище у відносинах із Російською Федерацією. Вони отримали ці паспорти в різні способи. Комусь, як у Криму, їх просто нав’язали, хтось був змушений отримати паспорт, щоб працювати в Росії. Таких, за оцінками, від 1 до 2 мільйонів. Ми хочемо їх витягнути й дати можливість “задекларуватися” і спокійно жити з цими паспортами, щоб вони не були персонами нон ґрата», – заявив нардеп від фракції «Слуга народу» Олег Дунда.

Він зазначив, що документ при цьому допоможе «пролити світло на наш політичний клас і їхні закордонні паспорти», оскільки «одними з тих, хто користувався неформально подвійним громадянством, був наш політичний клас». Тобто, політики отримали паспорти інших країн і «використали їх як запасний аеродром, як інструмент, де вони ховають гроші».

Дунда заявив, що завдяки законопроекту можна «поставити бар’єр країні-агресору в отриманні доступу до державних посад», а також позбутися безлічі пропусків у законодавчому полі України, що дозволяють держслужбовцям мати громадянство інших країн.

Інший співавтор законопроєкту, депутат від партії «Слуга народу» Олександр Аліксійчук заявив, що факт наявності подвійного громадянства не має юридичних наслідків, а приводом для адміністративної та кримінальної відповідальності може стати ненадання декларації про наявність іншого громадянства.

«Громадяни, які мають паспорти Російської Федерації як країни-агресора, не мають права бути обраними до органів місцевого самоврядування, не можуть бути призначені на будь-які посади в органах виконавчої влади, крім того, в них призупиняється право обирати», – заявив він.

При цьому Аліксійчук зауважив, що документ не пов’язаний з ухваленим законом України про народовладдя через всеукраїнський референдум і не дає можливості тестування змін до Конституції в частині подвійного громадянства.

Народний депутата від партії «Слуга народу» Дмитра Микиши сказав, що цей законопроєкт не дає можливості іноземцям купувати землю, оскільки «ринок землі почне функціонувати лише з 1 липня цього року, й до 2024 року є обмеження, що в одні руки можна придбати до 100 гектарів».

Нагадаємо. 25 січня народні депутати народні депутати з фракції «Слуга народу» Олег Дунда, Олександр Аліксійчук і Дмитро Микиша зареєстрували три законопроекти, які дадуть змогу українцям мати подвійне громадянство.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.