До 1 вересня на Донеччині має розпочати роботу Служба 112

До кінця 2024 року Єдиний номер екстреної допомоги 112 запрацює по всій Україні. Наразі він працює у шістьох областях. У східному регіоні України планують запровадити його до 1 вересня.

Єдиний номер дає можливість зробити екстрений виклик і отримати допомогу від усіх аварійних служб одразу. При цьому номери екстрених служб 101, 102, 103, 104 продовжать працювати далі.

Про це розповів заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко в ефірі «Єдиних новин», передають Вчасні Новини.

За його словами, запровадження єдиного номера є вимогою ЄС. При цьому звичні номери екстрених служб 101, 102, 103, 104 і далі працюватимуть.

«Робота Служби 112 зараз дає можливість здійснити екстрений виклик і отримати допомогу від кількох чи від усіх служб одразу, зателефонувавши лише за одним номером», —зазначив заступник міністра.

Екстрений дзвінок дозволяє викликати одразу кількох служб, залежно від ситуації, що сталася:  «швидку допомогу і поліцію чи представників Державної служби з надзвичайних ситуацій, наших рятувальників, чи представників газової служби».

Оператори служби 112 знають не тільки українську, а й англійську та польську мови. У перспективі — набір фахівців зі знанням румунської та угорської мов.

Крім того, у операторів є можливість опрацьовувати виклики жестовою мовою в режимі відеодзвінка.

«Якщо громадянин не може говорити, він може зателефонувати на номер 112. По-перше, він може надіслати відповідне SMS-повідомлення на номер 112, що йому потрібна допомога, і отримати коротке посилання. По ньому потрібно перейти, і відразу номер телефону переадресовує на відеодзвінок», – розповів Тимченко.

Зараз Служба 112 працює працює у Києві, Київській, Житомирській, Вінницькій, Чернігівській, Черкаській та Львівській областях.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.