Що потрібно знати про НМТ у 2024 році

Цього року дати проведення національного мультипредметного тесту (НМТ) не оприлюднюватимуть з міркувань безпеки. Найбільша кількість тестових днів основної сесії відбудеться у травні і червні.

Відомо також, що НМТ у 2024 році міститиме певну частку завдань ЗНО минулих років, хоча тестові форми будуть унікальними.

Про це повідомила очільниця Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Вакуленко зазначила, що з початку повномасштабної війни, у 2022 і 2023 році дати мультитесту також не повідомляли на загал з міркувань безпеки.

«Я попрошу такого підходу дотримуватись і учасників не повідомляти в соцмережах про дату і місце, де і коли вони проходитимуть оцінювання», – наголосила очільниця УЦОЯО.

Основна та додаткова сесії НМТ

Реєстрація для участі в цьогорічному національному мультипредметному тесті стартує в березні й триватиме до початку квітня. Конкретні дати реєстрації та проведення тестування УЦОЯО повідомить пізніше, адже поки графік ще не затвердили.

Наразі відомо, що тестування розпочнеться у травні. Найбільша кількість тестових днів основної сесії відбудеться у травні і червні.

Додаткова сесія пройде у липні. У ній зможуть взяти участь ті учасники, які не зможуть взяти участь в основній сесії через серйозні причини.

Отримати інформацію про дату та місце проведення іспиту кожний учасник зможе у своєму персональному кабінеті не пізніше ніж за 10 днів до проведення іспиту.

За словами Вакуленко, цьогоріч цей процес відбуватиметься, скоріш за все, повністю онлайн. Майбутньому вступнику потрібно буде створити свій персональний кабінет, внести особисті дані та обрати перелік дисциплін для тестування. Необхідно буде також вказати населений пункт в Україні чи за кордоном, де вони зможуть пройти НМТ. Вносити зміни до даних в електронному кабінеті (місце, предмет на вибір) можна буде до кінця реєстрації.

Якими будуть тести на НМТ у 2024 році

Попри унікальність форм, тести можуть містити певну частку завдань, які використовували у минулі роки.

Тому в УЦОЯО радять майбутнім учасникам мультитесту розв’язувати завдання з минулих років.

«Тренуватися і практикуватися. Нема нічого поганого в тому, що людина, яка готується, отримує вищі результати, ніж ті учасники, які не приділяють цьому належної уваги», – заявила Вакуленко.

Загалом, майбутні абітурієнти складатимуть 4 предмети, які розподілять на 2 блоки. Тест триватиме чотири години – по 2 години на кожен блок із 20-хвилиннлю перервою між ними.

До першого блоку ввійдуть завдання з української мови та математики, а до другого – з історії України й предмета, який обере учасник. Обрати можна тестування з:

  • української літератури (для філологічних спеціальностей);
  • іноземної мови;
  • біології;
  • фізики;
  • хімії;
  • географії.

Зауважимо, що тести, як були на НМТ та ЗНО протягом минулих років, можна знайти у вільному доступі у мережі.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.