Донецька областьЗакон і ПравоНовини

На Донеччині не планують скасовувати заборону на продаж алкоголю та кажуть, що все «під контролем»

У Донецькій ОВА кажуть, що мають «напрацьовані методи боротьби з незаконним обігом алкоголю в області».

Про це розповів в. о. начальника ДонОВА Ігор Мороз, передають Вчасні Новини.

Він нагадав, що рішення про заборону продажу спиртних напоїв на Донеччині було ухвалене ще торік невдовзі після початку повномасштабної війни. Водночас додав, що «незаконні спроби ввезти алкоголь на територію області, є постійно».

За інформацією поліції, всього з початку цього року наряди вилучали алкоголь 3419 разів – загалом це більше 438 тис. літрів на суму понад 41 млн грн. Найбільш ефективними у цій боротьбі є блокпости – там поліція спільно з військовиками вилучила понад 124 тис. літрів спиртного, ще 110 тис. літрів вилучили наряди сектору реагування патрульної поліції.

«Чудово розуміємо, що алкоголь – це велика спокуса і багато хто завжди намагатиметься знайти лазівки, щоб обійти правила. Навіть в Америці під час «сухого закону» не вдалося остаточно побороти споживання алкоголю, однак у фронтовій області в час активних бойових дій розпивати спиртні напої – неприпустимо», – зазначив Ігор Мороз.

За його словами, «поліція вже має напрацьовані методи боротьби з незаконним обігом алкоголю в області, всі керівники військових адміністрацій так само постійно тримають це питання на контролі».

«Тверезість цивільних та військових – це не проста забаганка, а необхідна умова для успішної оборони. Важливо, щоб кожен усвідомлював свою відповідальність», – додав в. о. очільника області.

Що насправді?

Насправді, війна триває по всій території України, проте заборона на продаж алкоголю стосується лише Донеччини. У деяких областях введені обмеження, наприклад часові. Тобто купити спиртні напої не можна після 22 години, але є така можливість протягом дня.

А от наприклад, у сусідній Харківській області заборону на продаж алкоголю, яка була введена у травні 2022 року, давно скасували, хоч активні бойові дії тут не припиняються. Тож жителі того ж декоупованого Ізюму або інших населених пунктів, можуть купити собі пляшку пива чи вина. Чим, до речі, користуються жителі найближчих населених пунктів Донеччини, з якими ми намагаємось тримати зв’язок.

Ми також вирішили з’ясувати, чи можна купити пиво у Слов’янську. Виявляється, можна, і не тільки пиво. І не тільки у Слов’янську.

У більшості відносно «тилових» міст, зокрема у Слов’янську, Краматорську всі жителі знають, де можна «затаритися». Можна купити будь-яке спиртне, але при цьому доведеться платити майже у три рази більше.

«Така собі математика. Я, наприклад, знаю в якому магазині, на якій базі, «точці» на ринку та «з рук» можна купити горілку, коньяк, пиво… самогон. Всі знають, де шукати. І я впевнений, що знають про це правоохоронці, але все продовжує працювати. Чому? Думайте самі», – розповів місцевий житель Слов’янська Ігор Д.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.