Депутати пропонують продовжити виплати більшості ВПО та забезпечити їх житлом

Сьогодні в Україні менше 1% офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Лише 46 тисяч осіб отримали від держави тимчасове житло. Через відсутність підтримки від держави переселенці змушені платити великі суми за оренду житла. Значна кількість навіть змушені повертатися на ТОТ або у прифронтові населені пункти. При цьому лише половина від загальної кількості зареєстрованих ВПО, (близько 2,6 млн осіб) отримують щомісячну допомогу на проживання, але й цю підтримку планують скоротити вже з 1 березня.

За словами члена Комітету ВР з питань прав людини Максима Ткаченко, дана статистика та ситуація загалом є дуже тривожною. В інтерв’ю «Укрінформу» він наголосив, що влада повинна приділити більше уваги переселенцям. Зокрема, забезпечити їх тимчасовим житлом та продовжити виплати на проживання.

Житло для ВПО: до кінця року хочуть розмістити до 200 тис. осіб

Максим Ткаченко висловив надію, що протягом року вдасться забезпечити тимчасовим житлом від 150 до 200 тисяч переселенців. Проте зараз влада України лише працює над розробкою Стратегії забезпечення житлом ВПО. Згідно з оголошеним планом, до квітня планується створити мапу, на якій будуть відображені потенційні місця проживання для переселенців.

Також, за його словами, робоча група розробить Стратегію забезпечення житлом для ВПО та створить фонди тимчасового житла для них. У планах – проведення системного аудита та інвентаризація всіх потенційно придатних приміщень для проживання в Україні та залучення до цього міжнародних партнерів.

«Щодо кожного з об’єктів потрібно встановити стан використання, ступінь готовності, вартість приведення об’єктів до належного стану та розділити їх за категоріями: перші – які готові до заселення людей вже тепер. Об’єкти другої категорії потребують незначного ремонту, але в них через кілька тижнів-місяців уже можуть переїхати ВПО. До третьої категорії належать об’єкти, які потрібно добудовувати, перебудовувати й облаштовувати. Розраховуємо, що в останні родини ВПО зможуть заїхати максимум через рік», – зазначив Ткаченко.

За його словами, впродовж 2024 року планується розмістити ще як мінімум 150–200 тис. осіб. І це «буде нашою особистою перемогою».

«Прагнемо більше і будемо робити усе, що в наших силах, адже питання ВПО так само важливе, як і питання надання зброї. Українці – це невгамовна сила волі та надзвичайна внутрішня сила. Саме тепер, у складний час, наш обов’язок як держави і як громадян – підтримати одне одного, відчути силу нашого єднання і поділитися натхненням, яке робить нас непереможними разом», – додав він.

Виплати ВПО планують зберегти для максимальної кількості

Депутати хочуть продовжити виплати на проживання всім категоріям внутрішньо переміщених осіб. Відповідний законопроєкт №10382 зареєстрували у Верховній Раді.

Як зазначив член Комітету ВР з питань прав людини, допомогу ВПО необхідно продовжити до кінця дії воєнного стану та інтеграції переселенців до нових громад. Зокрема тим, у кого немає житла, майна та достатніх доходів на підконтрольній території України.

У вказаному документі визначили чіткі умови, за яких може бути відмовлено у виплаті щомісячної допомоги або припинено її. Скасувати виплати можуть у разі повернення людини додому, на ТОТ або в зону бойових дій, виїзд за кордон без поважних причин, наявність житла більш ніж 25 кв. м на сім’ю або від 13,65 кв. м на особу.

Не будуть також отримувати щомісячні виплати ті особи, які вже отримали допомогу від держави, взявши участь у програмі «єОселя» або отримавши компенсацію за знищене або пошкоджене житло в рамках програми «єВідновлення».

Що стосується доходів переселенців, то компенсацію не отримуватимуть особи, які мають середньомісячний дохід більш ніж 14200 гривень на особу. Не зможуть претендувати на виплати також люди, які придбали чи інше рухоме або нерухоме майно вартістю, що вища від встановленої межі, або утримує більше від певної суми на депозитному рахунку.

Ткаченко висловив сподівання, що законопроєкт депутати проголосують в першому читанні вже у лютому. До кінця березня його можуть ухвалити в цілому.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.