CуспільствоБезпекаНовини

В Україні запустили платформу руху Bring Back Kids UA за повернення депортованих дітей

В Україні запустили офіційний вебсайт проекту Bring Kids Back UA, спрямований на інформування міжнародної спільноти щодо проблематики депортації українських дітей росією. Платформа містить план дії щодо повернення дітей в Україну, а також актуальні статистичні дані та історії тих, кого вже вдалося повернути в Україну.

Bring Kids Back UA об’єднує зусилля всіх органів влади України, інших держав, міжнародних та неурядових організацій заради повернення на батьківщину всіх українських дітей, які були незаконно депортовані росією.

Радниця з питань комунікацій керівника Офісу Президента Дарія Зарівна у своєму Телеграмі зазначила, що тільки за офіційними даними в росію було вивезено силою близько 20 тисяч дітей. Хоча цифра таких злочинів може бути значно більшою і сягати понад 100 тисяч. Наразі в Україну вдалося повернути лише 364 малюків, і «їхні розповіді просто лякають».

За її словами, є 5 основних сценаріїв, відповідно до яких діють росіяни: забирають дітей з дитячих будинків; убивають батьків; розділяють сім’ї під час фільтрації; роблять нестерпними умови проживання дітей на окупованих територіях; буквально викрадають дітей з місць, де вони живуть або навчаються.

Зарівна додала, що виступила на Copenhagen Democracy Summit 2023 у столиці Данії, де розповіла про «нову фундацію, новий Think, що має назву Bring Back Kids UA». Вона закликала міжнародну спільноту приєднатися до цього руху і допомогти повернути тисячі українських дітей додому.

Водночас у пресслужбі Міністерства закордонних справ України вказали основні цілі платформи. Це:

  • ідентифікація та безпечна репатріація всіх незаконно депортованих дітей для їхнього об’єднання з сім’ями та опікунами в безпечному середовищі;
  • створення комплексної системи психологічної підтримки;
  • розвиток потужної інфраструктури, що сприяє сімейному вихованню;
  • посилення міжнародної підтримки України у справі повернення примусово депортованих дітей;
  • притягнення росії до відповідальності шляхом документування скоєних нею воєнних злочинів.

Багато іноземних партнерів України вже заявили про свою підтримку і готовність допомагати у напрямку захисту прав наших дітей.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.