«ЄС» наполягає на створенні ТСК щодо зриву операції по затриманню «вагнерівців» до виходу розслідування Bellingcat

У фракції «Європейська солідарність» нагадали, що невдовзі буде оприлюднене розслідування авторитетної міжнародної організації Bellingcat щодо зриву операції по затриманню «вагнерівців».

Про це сказав народний депутат з фракції «ЄС» Володимир Ар’єв з трибуни Верховної Ради, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Нардеп звернувся до ВР України із закликом негайно створити парламентську тимчасову слідчу комісію з розслідування зриву спецоперації з затримання «вагнерівців». Ар’єв вказав, що Офіс президента після виходу розслідування не зможе зробити вигляд, ніби нічого не було.

«Спочатку в Офісі президента заперечували, що була взагалі така спецоперація. Потім злилися. І всі, хто говорив про злив спецоперації «вагнерівців», ходили на допити в ДБР, де їх питали, а де вони цю інформацію отримали. Я, Юрій Бутусов, Яніна Соколова, інші журналісти, всі ходили», – нагадав Ар’єв.

Він також зазначив, що згодом заступник Єрмака все ж таки визнав реальність спецоперації, проте спробував перекласти відповідальність за зрив на п’ятого президента України, лідера «ЄС» Петра Порошенка.

«Зараз ми переходимо до етапу торгу, коли заступник Єрмака говорить про те, що «можливо, це попередній президент злив цю спецоперацію». Таким чином вони визнають, що спецоперація щодо «вагнерівців» принаймні існувала. Хоча не можуть навіть додуматися до того, що лише чинний президент може мати доступ до деталей спецоперації на фінальному етапі», – зауважив народний депутат.

Ар’єв підкреслив, що вже не вперше «ЄС» вимагає створення тимчасової комісії. І не слід чекати, поки «на провідних світових телеканалах і платформах вийде фільм-розслідування Bellingcat про те, що відбулося насправді зі справою вагнерівців. І розслідування тоді буде дивитися весь світ».

«Ми можемо зараз провести це розслідування тут в парламенті і встановити. Нам не треба мати доступ до секретної інформації, нам треба мати доступ до інформації, як відбувалися події в Офісі президента наприкінці липня 2020 року і що сталося. Чому фінальна частина спецоперації була зірвана?», – наголосив Ар’єв.

Крім того, нардеп нагадав, що не тільки «Європейська Солідарність», а й інші опозиційні сили вимагають негайно поставити на голосування у Верховній Раді і створити тимчасову слідчу комісію. Це дозволить отримати відповіді на питання раніше, ніж вийде ефір розслідування Bellingcat, «які вже заслужили репутацію серйозними і ґрунтовними розслідуваннями на гарячі теми» (свого часу зібрала свідчення проти російських терористів у справі MH-17).

«Давайте не ховатися, а створимо ТСК і продовжимо роботу над пошуком того, хто зрадив Україну», – закликав Ар’єв.

Нагадаємо. 29 липня 2020 року у Білорусі були затримані 33 члени приватної військової компанії «Вагнер». 12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 «вагнерівців». Проте через день стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих бойовиків.

18 серпня низка українських ЗМІ повідомили що СБУ та ГУР Міноборони готували операцію із затримання «вагнерівців». Вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів повинен був імітувати погіршення здоров’я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де «вагнерівців» мали затримати. Про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та главі ОП Андрію Єрмаку, після чого внаслідок витоку інформації про неї довідалися білоруські спецслужби. В Офісі президента Зеленського заявили, що спецоперації не було.

У грудні 2020 року Петро Порошенко повідомив, що спецоперація українських спецслужб із затримання найманців ПВК «Вагнер» була санкціонована ним наприкінці 2018 року.

Міжнародна мережа у березні планує оприлюднити власне розслідування щодо зриву спецоперації із затримання «вагнерівців».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.