У Берлині вшанували пам'ять українських жертв нацизму

У Німеччині вшанували пам’ять українських жертв нацизму

Посольство України у Німеччині вже сьомий рік проводить церемонію зі вшанування пам’яті українських жертв Другої світової війни у центрі Берліна.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Церемонія відбулася напередодні святкування Дня Перемоги в Другій світовій війні. За погодженням із Сенатом та мерією Берліна у покладанні вінків та квітів взяли участь представники федерального уряду, Бундестагу, влади Берліна та землі Бранденбург, посли і військові аташе низки країн, представники української громади.

Хвилиною мовчання присутні вшанували 60 мільйонів жертв, загиблих у воєнні роки, серед яких більше 8 мільйонів українців.

«Тут сьогодні ми вшановували лише воїнів Червоної армії, тих, хто воювали та звільнювали Європу від нацизму. Але в Німеччині мало хто знає про величезні жертви серед мирного населення. В Україні – це понад 5 млн людей, які загинули, з них півтора мільйони українських євреїв», – сказав українським журналістам Надзвичайний і Повноважний Посол України у ФРН Андрій Мельник.

Він активно відстоює ідею створення в центрі Берліна окремого пам’ятника українським жертвам нацизму, щоб німецьке суспільство зрозуміло величезну історичну відповідальність перед нашим народом. Попри те, що до сих пір Бундестаг, а саме він ухвалює такі рішення, не відповів на прохання української сторони, Мельник налаштований оптимістично.

«Я дуже оптимістично дивлюсь на перспективу. Звісно, це вже не станеться під час цієї каденції парламенту. У мене є гарне відчуття, що наступний склад парламенту, наступна коаліція, якою б вона не була, матиме більше розуміння до цього прохання з боку українців. Рано чи пізно пам’ятник постане в центрі Берліна», – заявив посол.

Він зазначив, що проти загарбників у рядах Червоної армії боролися понад 6 мільйонів українців, а 250 тисяч – у збройних силах антигітлерівської коаліції. Всі душі вбитих солдатів та цивільних заслуговують на вічну пам’ять і пошану. У Німеччині, зауважив дипломат, досі існує велетенська біла пляма щодо тої величезної ціни, яку український народ заплатив за звільнення Європи від нацизму.