Україна відзначає День пам’яті та примирення

Пам’ятна дата завжди випадає на 8 травня – річницю капітуляції нацистської Німеччини у 1945 році.

Сьогодні Україна разом із демократичним світом відзначає День пам’яті та примирення і вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом. Крім того, вшановується пам’ять інших жертв Другої світової війни 1939-1945 років – найбільш кривавої і жорстокої трагедії в історії людства.

8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про беззастережну капітуляцію збройних сил нацистської Німеччини, підписаний начальником оперативного штабу ОКВ (Верховне головнокомандування вермахту) генерал-полковником Альфредом Йодлем за дорученням президента Німеччини Карла Деніца. Акт був підписаний 7 травня в Реймсі (Франція), а ратифікований на наступний день у Берліні.

У 2015 році Україна на державному рівні відмовилась від російсько-радянської традиції помпезного святкування Дня перемоги і дистанціювалася від кремлівського «побєдобєсія».

Символом поваги загиблих у Другій світовій війні є червоний мак. Це міжнародний символ пам’яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів. Квітка символізує кривавий слід від пострілу.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.