деокуповані територіїДонецька областьНовини

Річниця звільнення: як сьогодні виглядає та живе с. Щурове

14 вересня 2022 року Сили оборони України звільнили село Щурове Донецької області, хоча офіційно про це було повідомлено тільки 17 вересня.

Село розташоване поруч з Сіверським Донцем на лівому березі. Воно відоме також своїми озерами, базами відпочинку, дитячими таборами та дачами. Жителі Донеччини до війни масово відпочивали саме в цьому районі.

Про те, що відбувалось в цей день рік тому, розповів у коментарі Вчасним Новинам староста села Анатолій Кличков, який весь час перебував у селі.

«Це було наче якийсь поганий сон. Люди вже втратили будь-яку надію, продукти закінчились, дороги на виїзд були заміновані і прострілювалися… Останні 2 дні бої були просто як у фільмі: гатили по 6 годин безперервно, з усіх боків. Випадково зіткнувся з українським штурмовим  загоном, і тільки побачивши сині стрічки на рукавах зрозумів що все закінчено!», – розповів Анатолій Кличков.

Окупація цього мальовничого населеного пункту тривала 106 днів. За цей період та під час активних бойових дій жертв серед місцевих не було. Поранення різного ступеню отримали близько 10 людей.

Місцеві згадують, що навесні були сильні обстріли. Окупанти, перед тим, як зайти в населений пункт, вели по ньому щільний вогонь. Тому вцілілих баз відпочинку та приватних будинків тут небагато. Більш-менш вцілілими залишилося 18 будинків, в яких і живуть місцеві мешканці. Переважно це люди старше середнього віку.

Найстаршому чоловікові виповнилося 82 роки…

І саме він допоміг розвідникам під час деокупації. Увесь час, коли в Щурово були окупанти, він займався тим, що годував всіх собак, яких залишили під час евакуації власники. А коли почув їхній гавкіт неподалік свого будинку, що розташований на околиці села, то побачив українських розвідників. З того дня він почав передавати їм інформацію, а потім проводити в темряві у село. Ховав у власному підвалі.

«Знаєте, я на все життя запам’ятав випадок, коли він просто прийшов до мене та приніс пачку макаронів. У нас тоді вже не працювали крамниці, виїхати було неможливо. Тож гроші були, а продуктів купити не могли. Аж тут він іде… Все скрізь бахкає, а він вирішив поділитися запасами. Такі у нас люди живуть», – розповів староста.

Так у селі Щурове і сьогодні, через рік після звільнення, виглядає частина будинків:

Наразі у селі живуть 55 людей. Частина з них повернулась з більш безпечних населених пунктів України. У Щуровому вже 1.5 року немає світла. Бабусі приходять до старости, щоб зарядити телефон або ліхтар, бо у нього постійно працює генератор.

За словами Анатолія Кличкова, війна та спільна біда дуже об’єднала людей. І сьогодні, коли звуки обстрілів чути десь на відстані та над селом майорить український прапор, всі жителі «живуть душа в душу». Ніхто не свариться, нічого не ділять між собою. Всі разом отримують гуманітарну допомогу, яку періодично привозять місцева влада, волонтери та передають церкви.

А нещодавно отримали й деякі будівельні матеріали, тож почали накривати дахи брезентом, щоб пережити негоду. Проте всі чекають, коли їм відновлять світло…

Нагадаємо, що ДТЕК надіслав відповідь на звернення жителів с. Щурове, в якій зазначено, що відновлення неможливе. Наразі вони очікують відповідь на запит від Донецької ОВА.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.