Відновленнядеокуповані територіїДонецька областьНовини

ДТЕК надіслав відповідь на звернення жителів с. Щурове, які вже 1,5 роки живуть без світла

У селі Щурове Лиманської територіальної громади Донецької вже 1,5 роки немає електроенергії. Газу немає. Вода – у криницях та свердловинах. Тобто, ідеться не про телевізори чи навіть холодильники. Зі світлом пов’язано абсолютно все.

І тут, в деокупованому та понівеченому населеному пункті живуть люди. Наймолодшому з них, переселенцю з Донецька Анатолію – 45 років, найстаршому чоловікові вже виповнився 82 роки.

Місцеві мешканці неодноразово звертались з приводу відновлення електропостачання. За словами старости села Анатолія Кличкова, в якийсь момент з’явилась надія, що восени, можливо, ремонтні роботи будуть проведені.

«Півтора року без світла. Під час окупації як зникло, так і досі. Ми вже не одну заяву написали за цей час. Спілкувались і з начальником Лиманської міської військової адміністрації Олександром Журавльовим, але він, на жаль, нічим не може допомогти у цьому випадку. Саме тому вже написали спільне звернення від всіх мешканців, які тут проживають, та направили не тільки у ДТЕК, а й у Київ. До того ж, якщо вже у нас не буде світла, то що тоді казати про сусідні населені пункти, де також живуть люди, але вони «не на слуху?», – зазначив у коментарі Вчасним Новинам Анатолій Кличков.

Однак на чергове звернення від АТ «ДТЕК Донецькі Електромережі» прийшла відповідь, в якій зазначено, що відновлення неможливе.

Зокрема, у відповіді вказано, що «відновлення пошкоджених мереж, безпосередньо задіяних у забезпеченні розподілу електричної енергії споживачів с. Щурове наразі можливе лише за умови настання та подальшого збереження стабільної безпекової ситуації та відсутності нових руйнувань електричних мереж».

Також зазначається, що «території, для яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) (…) вважаються такими, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованими.

«Відповідно до Переліку територій Лиманська міська територіальна громада (…) розташована на території активних бойових дій з 01.01.2023, а отже прямо відновиться до території, на яких ведуться бойові дії»».

Крім того, вказується, що потрібно провести розмінування трас повітряних ліній, та відновити абонентське електрообладнання і мережі, після чого будуть виконуватись роботи.

(Щоб побачити повну відповідь ДТЕК гортайте стрілочкою)

Водночас жителі селища не погоджуються з таким рішенням. Наразі вони очікують відповіді від Мінреінтеграції та з Офісу президента, куди також направили листи-звернення, які передбачають обов’язкову відповідь.

До речі, без світла залишаються й інші населені пункти, які розташовані поряд із селом Щурове. Там людей менше, а руйнувань ще більше. Не всі можуть поїхати у більш безпечні регіони через худобу, господарство та велику кількість безхатніх тварин, яких покинули колишні господарі. Ті, хто залишився, піклуються про них.

Але саме ці люди можуть просто не пережити чергову зиму без електропостачання.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.