Секретар РНБО Данілов обговорив стратегію деокупації Криму з кримськими татарами

У Київському офісі Меджлісу кримськотатарського народу провели нараду з секретарем РНБО Олексієм Даніловим. У ході зустрічі сторони обговорили шляхи деокупації Кримського півострова.

Про проведення такої зустрічі 30 грудня 2020 року розповів голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров у Фейсбуці.

Разом з Олексієм Даніловим участь у нараді взяли низка представників Меджлісу:

  • Мустафа Джемлієв – лідер кримськотатарського народу,
  • Рефат Чубаров – голова Меджлісу,
  • Ільмі Умеров – заступник голови Меджлісу,
  • Ахтем Чийгоз – заступник голови Меджлісу,
  • Різа Шевкієв – член Меджлісу,
  • Гаяна Юксель – членкиня Меджлісу,
  • Ескандер Барієв – член Меджлісу.

«В ході ґрунтовної і відвертої бесіди учасники зустрічі обговорили питання спільної взаємодії при розробці та обговоренні Державної стратегії деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, реалізації ініціативи «Кримська платформа», а також застосуванні  санкцій у відношенні осіб та підприємств, чия незаконна діяльність сприяє російській окупаційній владі в Криму та посиленню жорстоких переслідувань і репресій громадян України, що проживають на півострові», – написав він.

Чубаров також зазначив, що «сторони домовилися про конкретні форми взаємодії Меджлісу кримськотатарського народу з Радою національної безпеки і оборони України з обговорених питань».

Кримська платформа

Це ініціатива української влади щодо створення однойменного переговорного майданчика, де б за допомогою партнерів вирішувалися питання деокупації Криму.

На міжнародних зустрічах керівники українського МЗС постійно запрошують партнерів долучатися до ініціативи, яка має почати працювати вже у 2021 році. Наразі 7 держав вже погодилися долучитися: США, Велика Британія, Туреччина, Словаччина, Словенія, Естонія, Латвія.

Запрошення також вже отримали партнери України по нормандському формату – Німеччина й Франція. Вони поки не висловили остаточної згоди. Як країну-окупантку запрошуватимуть і Росію.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.