Україна та РФ не будуть зупиняти постачання газу, попри ситуацію в Курській області, - ЗМІ

Україна та РФ не будуть зупиняти постачання газу, попри ситуацію в Курській області, – ЗМІ

Росія і Україна планують продовжувати постачати газ до Європи, попри бойові дії, які тривають біля головного транскордонного пункту транзиту палива. Обидві сторони не будуть припиняти постачання газу через газозабірну станцію “Суджа” в Курській області РФ. Про це на умовах анонімності повідомили люди, які обізнані з цим питанням, пише Bloomberg. 

“Найбільше вторгнення України на російську територію з часу вторгнення Кремля на територію свого сусіда у 2022 році підштовхнуло європейські ціни на газ до найвищого рівня цього року на тлі побоювань, що постачання будуть перервані. Проте обидві сторони мають фінансові стимули для того, щоб паливо не припиняло надходити. Для Києва транзит газу забезпечує критично важливі кошти для його зруйнованої війною економіки – близько 1 мільярда доларів у 2021 році – тоді як Європа залишається одним з найбільших споживачів російського трубопровідного газу”, – наголосили у матеріалі.

У виданні зазначили, що Україна хоче, аби її вважали надійним партнером Європи та сподівається, що трейдери регіону будуть більше використовувати її величезні газові сховища, адже країна “має вагомі підстави захищати інфраструктуру, оскільки невикористовувані трубопроводи можуть стати об’єктами військових атак або вийти з ладу, ремонт яких коштуватиме дорого”.

Проте один із співрозмовників Bloomberg попередив, що будь-яке випадкове пошкодження головної інфраструктури на газозабірній станції може призвести до припинення постачань. Водночас інші двоє співрозмовників кажуть, що після вторгнення пункт перетину кордону перебуває під контролем ЗСУ.

Своєю чергою російський постачальник ПАТ “Газпром” не одразу відповів на запити журналістів, а Міністерство енергетики України відмовилося від коментарів. 

“Ми маємо намір продовжувати надавати послуги з транспортування газу в рамках угоди”, – йдеться в заяві “Нафтогазу України”, маючи на увазі угоду про транзит газу, термін дії якої закінчується в грудні.

У виданні зазначили, що тоді, як більшість країн Європи шукають альтернативи російському газу після початку війни в Україні, такі країни, як Австрія, Словаччина та Молдова, продовжують імпортувати газ від “Газпрому” через Україну.

“Газпром продовжує постачати газ до пункту “Суджа”, щоденні потоки стабільні в діапазоні від 37 мільйонів кубометрів до майже 40 мільйонів кубометрів. Хоча це трохи нижче 42 мільйонів кубометрів на добу, які постачалися протягом останніх тижнів – до вторгнення України, – це відображає зниження попиту з боку європейських споживачів. У вівторок російські потоки через Україну залишатимуться в межах звичайного діапазону, згідно з так званими номінаціями, або замовленнями, опублікованими українською газотранспортною системою. Фактичні постачання все ще можуть змінитися”, – підкреслили у Bloomberg. 

Ситуація в Курській області – останні новини

Раніше аналітики DeepState розповіли про просування українських військ в другий день наступу на територію Росії. За їхніми словами, 7 серпня українські військові просунулися у Суджі та взяли під контроль Гуєво, Горналь, Гоголівку, Рубанщину, Нижній Клин та Миколаєво-Дар’їво Курської області.

Також повідомлялось, що український воїн зняв відео біля дорожнього знаку “кінець населеного пункту” Льгов, що в Курській області. Наразі підтвердити чи спростувати достовірність цієї інформації неможливо.

“Сподіваюся, що це відео мама не побачить. Я мамі обіцяв, що я недалеко. Слава Україні”, – сказав військовий. 

Останні новини