"Не потягнемо": Чмут пояснив, чому Україні не потрібні штурмовики A-10 Thunderbolt

"Не потягнемо": Чмут пояснив, чому Україні не потрібні штурмовики A-10 Thunderbolt

Україні не варто домагатися від США передачі списаних штурмовиків A-10 Thunderbolt II, оскільки їх отримання принесе більше проблем, аніж користі. Таку думку в інтерв’ю “PRESSING” озвучив ветеран АТО, очільник фонду “Повернись живим” Тарас Чмут. 

“Україна має чотири типи бойових літаків з часів Радянського союзу: МіГ-29, Су-27, Су-25, Су-24МР. Нам треба замінити чотири типи радянських літаків на єдиний, уніфікований західний сучасний літак, платформу. Країна ухвалила для себе геополітичне рішення, що це буде F-16. Ми прийняли, ми маємо до цього рухатися. F-16 має замінити чотири типи літаків і він це чудово робить”, – сказав Чмут.

Він додав, що Україна також погодилася на отримання від Франції літаків Mirage 2000. І це рішення, на думку Чмута, вже має не лише свої переваги, але й недоліки. Натомість взяти третій тип літака, а саме А-10, про які говорили в ЗМІ – це радше про недоліки, ніж перевагу. 

“Я з острахом дивлюся на те, що я бачу і чую від пілотів. Про те, як важко нам даються зараз F-16. І мені страшно уявити, коли нам дадуть ще один тип літаків, які дуже обмежені в характеристиках. Які експлуатуються сьогодні лише в США. Які готувалися для великої Холодної війни під ту техніку та тактику, яка була тоді. За цей час все дуже змінилося. A-10 дуже дорогі в обслуговуванні, дорожче F-16. Ми не потягнемо просто”, – сказав Чмут. 

Штурмовики A-10: що відомо

Розмови про можливу передачу Україні американських штурмовиків A-10 розпочалися у 2022 році. Тоді постачання саме цього штурмовика не виключив міністр повітряних сил США Френк Кендалл, який повідомив що розглядаються всі шляхи посилення ЗСУ.

Вже цього року стало відомо, що Повітряні сили США вирішили позбутись штурмовиків A-10 Thunderbolt II і могли б передати ці літаки Україні. Однак, за словами високопоставленого представника Пентагону, Україна не зацікавлена в такій техніці.

Останні новини