Майже всі так роблять: 5 щоденних звичок, які шкодять вашому волоссю

Майже всі так роблять: 5 щоденних звичок, які шкодять вашому волоссю

Останнім часом експерти дедалі частіше наголошують на важливості мікробіома шкіри голови для здоров’я волосся та його росту. Мікроби і грибки, що живуть на вашій шкірі, відіграють важливу роль у підтримці здоров’я шкіри голови, контролюючи шкідливі патогени, підтримуючи шкірний бар’єр і впливаючи на вироблення шкірного сала. Однак, як пише Independent, деякі поширені звички з догляду за волоссям можуть порушити мікробіом, що може призвести до потоншання і випадіння волосся.

1. Занадто тугий пучок

Тугі зачіски, як-от високі хвости, можуть призвести до стану, званого тракційною алопецією. Це відбувається, коли волосяні фолікули постійно тягнуться, що спричиняє запалення і призводить до випадіння волосся. Згодом це може призвести до появи залисин, особливо навколо скронь і чола.

Експерти радять час від часу змінювати зачіски, регулярно розпускаючи волосся або заплітаючи в коси. Також варто уникати надмірного використання агресивних засобів, таких як гелі та лаки для волосся.

2. Спати з мокрим волоссям

Коли наше волосся мокре, воно перебуває в найбільш піддатливому та крихкому стані, тому тертя, спричинене бавовняними наволочками, може призвести до завивання та ламкості.

Якщо ваш щільний ранковий графік не дає змоги мити волосся, то експерти радять принаймні замість бавовняних наволочок, що спричиняють сильне тертя, використовувати наволочки з шовку або атласу. Також можна заплітати волосся у вільні коси перед сном, щоб звести до мінімуму сплутування.

3. Занадто часте миття

Дехто каже, що шкіру голови слід мити так само часто, як і тіло, – інші кажуть, що достатньо одного разу на тиждень.

Водночас експертка Алара Зерен з Hairstory вважає, що занадто часте миття волосся може видалити природні олії, які захищають мікробіом шкіри голови, роблячи її вразливою до подразнення й сухості.

Мийте волосся тільки тоді, коли воно здається помітно жирним. У деякі тижні це може бути частіше, ніж в інші, залежно від ваших фізичних вправ, дієти та погоди.

4. Сушіння рушником

Агресивне тертя з енергійним витиранням рушником може завдати незворотної шкоди, піднявши кутикули. Мокре волосся більш еластичне і крихке, тому грубе поводження може розтягнути стрижень волосини понад його межі, спричиняючи ламкість і випадання волосся.

Експерти радять стискати волосся, а не терти його, і не скручувати мокре волосся, щоб зменшити напругу та ламкість. Також для сушіння волосся варто використовувати рушник із мікрофібри або стару футболку, оскільки вони краще вбирають і створюють менше тертя.

5. Те, що ви їсте

Жирні кислоти необхідні для мікробіома вашого волосся і шкіри голови. Експерти зазначають, що особливо корисними є продукти, багаті на жирні кислоти омега-3, антиоксиданти та вітаміни A і D. Такі продукти, як лосось, тунець, лляна олія, волоські горіхи та мигдаль, допоможуть волоссю мати вигляд і почуватися сильним. Крім того, експерти радять пити вісім склянок води по 250 мл на день, щоб волосся залишалося зволоженим і здоровим.

Раніше дієтологи розповіли, які суперпродукти, що підвищують рівень колагену, варто включити до свого раціону для здоров’я і сяйва шкіри.

Останні новини