Зруйнований рай: як живе "найтовстіша нація", уряд якої вичерпав усі ресурси країни

Зруйнований рай: як живе "найтовстіша нація", уряд якої вичерпав усі ресурси країни

Північна Корея може дивувати своїм незвичним укладом життя, який ніби застряг у сталінському СРСР. Але є країни, які дивують не менше, хоча тоталітарною диктатурою там і не пахне. Турецький мандрівник Рухі Ченет відвідав острівну державу Науру, населення якої за статистикою є найтовстішим у світі, і розповів про побачене у свожму блозі на Ютуб.

Науру – це крихітний острів в Тихому океані поблизу екватора, приблизно за 3 тисячі кілометрів на північний схід від Австралії. Держава має мізерну площу – близько 21 кв. км. Для порівняння, найменший з районів Києва – Печерський – теж має близько 20 кв. км. Усе населення держави Науру складає близько 11 тисяч людей, що робить її однією з найменших у світі і за цим параметром.

Науру майже не відвідують туристи, оскільки держава не має цікавих туристичних об’єктів і є вкрай віддаленою від густонаселених регіонів світу. Єдиний спосіб дістатися до Науру — повітрям, оскільки коралові рифи, що оточують острів, унеможливлюють причалювання великих туристичних лайнерів. 

В минулому Науру був одним із найбагатших островів на душу населення, оскільки самих жителів було мало, а на острові видобували фосфати. У 1970-х роках ВВП острова на душу населення сягав 177 тисяч доларів на рік (з урахуванням інфляції на сьогоднішній день), тоді як у США – лише 44 тисячі.

Люди були настільки багаті, каже Рухі, що вдавалися до “божевільного марнотратства”. Наприклад, на острові є звалище із десятками суперкарів, які іржавіють тут від тих часів. Місцева мешканка розповіла мандрівнику, що один поліцейський купив Lamborghini, але не зміг ним користуватися, бо був занадто товстим.

Однак первинні родовища фосфату в Науру закінчилися, і острів лишився без джерела доходу. Між тим ландшафт острова виявився настільки зруйнованим видобуванням фосфатів, що сільське господарство тут стало неможливим. 

Тепер всю їжу доводиться імпортувати. І через віддаленість острова, імпортуються переважно консерви. Саме це сприяло епідемії ожиріння в країні. 

“На цих зруйнованих землях, де не можуть рости овочі та фрукти, перероблена та жирна їжа стала нормою. Всесвітня федерація боротьби з ожирінням визнає Науру країною з найбільшою кількістю ожиріння, близько 60 відсотків її громадян страждають на ожиріння”, – каже мандрівник.

Звісно, свіжі овочі і фрукти все ж таки є на полицях місцевих магазинів, але вони надто дорогі, аби бути основною їжею острів’ян. Наприклад цвітна капуста тут коштує 12,45 доларів за одну голівку, звичайний кавун — майже 41 долар.  

Проблем острову додає найвищий рівень куріння у світі – 52,1 відсотка. Причому жінок-курців навіть трохи більше ніж чоловіків, що є вкрай незвичним явищем.

Що стосується планування острова, Рухі зазначає, що тут немає офіційної столиці, хоча селище Ярен є місцем розташування законодавчої влади та низки урядових установ. Тут також є лише одна на всю країну поліцейська дільниця, пожежна служба та аеропорт. Зараз на острові залишився лише один банк, а в кількох банкоматах рідко є кошти. 

З цієї причини, за його словами, найкраще подорожувати до Науру з готівкою, а валютою там є австралійський долар. 

Наприкінці свого відео мандрівник робить невтішний висновок.

“Ілюзія багатства, в яку раптово потрапила Науру наприкінці 1960-х років, змусила покоління не зрозуміти важливості наполегливої ​​праці та освіти. Уряд не будував планів на майбутнє і вичерпав усі ресурси нації. Цей маленький острів із ранами, які неможливо залікувати, по суті, стоїть перед нами як підсумок того, що відбувається у світі, і як урок, який людство має завжди пам’ятати”, – говорить Рухі.

Інші цікаві новини про незвичайні місця на планеті

Як писав УНІАН, в Карибському морі є мальовничий острів, який жахає туристів своїм минулим. Тут немає жодного готелю, попри непогані пляжі. Проте тут є старі могили рабів і рештки розбитих кораблів.

Також ми розповідали, як живуть люди у найвисокогірнішому місті Землі на висоті 5 кілометрів. Це місце називають “Рай Диявола”, і не дарма.

Останні новини