"Навчилися жити без надії": українка відвідала окупований Крим і розповіла про враження

"Навчилися жити без надії": українка відвідала окупований Крим і розповіла про враження

Окупований росіянами Крим справді нагадує велику військову базу, де люди наважуються говорити про Україну лише пошепки. Про це розповіла “Суспільному” українка на ім’я Амелія К., яка вперше за час повномасштабної війни змогла відвідати батьків на окупованому півострові.

“Сімферополь. Я вдома. Невже справді вдома? Стоп, а це все ще мій Сімферополь? Купа огороджень, якихось людей у формі, багато триколорів та всюди Z-наліпки, навіть на кареті швидкої”, – розповідає жінка про перше враження від повернення на малу батьківщину.

За її словами, увесь шлях від аеропорту в Сочі до батьківських дверей вона почувалася в постійній небезпеці і оточенні ворогів. Знадобилося кілька днів відпочинку в батьківській хаті, аби набратися хоробрості і знову вийти в місто та подивитися, що з ним накоїли росіяни. Виявилося, що війна справді відчувається в Криму, який є тилом російської загарбницької армії.

“Військові навколо, багато військових. У небі часто низько пролітають літаки, винищувачі намотують кола, тренуючись у полях, щось гуркотить, і на це вже не зважають… Пам’ятаю, як українська влада говорила, що дороги у Криму будують для військової техніки, а я думала, що це гучні заяви для ЗМІ. Виявилося, що правда. І зустрічається на дорогах вона дуже часто”, – розповідає Амелія.

За словами жінки, під окупацією кримські міста втрачають свою автентичність і стають схожими одне на одного через типові підходи до благоустрою, які практикують росіяни. В результаті, наприклад, Алупка і Саки стають однаковими на вигляд, бо тут однаковим стає усе – від бруківки до ліхтарів та лавок. 

“Шкода, бо міста наче душ позбавляють”, – каже кримчанка.

Як не дивно, зараз у Криму багатенько автівок на українських номерах, часто із заклеєним українським прапором на них. Це машини мешканців окупованого півдня України. Дехто з них отримав сертифікат на житло і тому нікуди не повернеться, бо й нема куди, а хтось швидко перефарбувався. 

“Про Україну якщо й говорять, то в дуже вузькому колі людей: з перевіреними, пошепки. (…) Перший час після так званого референдуму всі чекали, але Україна так довго не поверталася, що кримчани навчилися жити без надії на неї. Забагато часу минуло, щоб повірити, що це можливо”, – розповідає Амелія.

Перспективи деокупації Криму

Як писав УНІАН, у липні головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський висловив переконання, що повернути окупований Росією Крим є цілком реальним. Разом з тим він не став розкривати подробиці, посилаючись на військову таємницю.

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко зазначає, що у військовому плані Крим є значно легшою ціллю для ЗСУ, аніж Донбас. Головною вразливістю є логістична ізольованість півострова від Росії.

Останні новини