"Важка, необхідна робота": генерал Ходжес прокоментував дії ЗСУ на Покровському напрямку

"Важка, необхідна робота": генерал Ходжес прокоментував дії ЗСУ на Покровському напрямку

 

Попри постійні нарікання у західних ЗМІ щодо російських операцій на Покровському напрямку, український Генеральний штаб менш стурбований цим, ніж багато експертів на Заході. Таку думку висловив американський генерал у відставці, екскомандувач армії США в Європі Бен Ходжес в інтерв’ю “РБК-Україна”.

“Відстань від Авдіївки до Покровська становить близько 50 км. Росія захопила Авдіївку ще у лютому. Я пам’ятаю “охи” під час останньої Мюнхенської конференції з безпеки у лютому, коли це сталося. Люди поводилися так, ніби це впав Сталінград. Таким чином, за останні шість місяців, протягом яких постачання боєприпасів США значною мірою було припинено, російські війська просунулися лише на 50 км до околиць Покровська, що коштувало майже 1 тис. убитих на день. Це не зовсім швидкі удари маршала Жукова”, – вважає генерал.

Ходжес вважає правильним рішенням Генштабу щодо того, що оборона Покровського району має бути другорядним зусиллям, адже там бачать, що російські окупанти не можуть подолати оборону ЗСУ, лише намагаючись її поступово послаблювати.

“Хоча це створює величезне навантаження на українських солдатів, командирів та їх логістику, розрахунок ризиків та прийняття таких рішень про пріоритети – це важка, необхідна робота Генерального штабу, щоб Україна зрештою перемогла Росію. Це дозволяє українському Генштабу та ГУР зосередитися на найпріоритетніших операціях та цілях: контрнаступ під Курськом, глибокі точні удари по аеродромах та нафтогазовій інфраструктурі, поромах тощо. Вони проводять ефективні мультидоменні операції в українському стилі (повітряні, наземні, морські, інформаційні, ССО)”, – підкреслив екскомандувач армії США.

За його словами, у Генеральному штабі ефективно проводять процес вибору та розставлення пріоритетів щодо цілей та зброї для цих цілей.

“…(ЗСУ – ред.) ведуть контрнаступ, забезпечують логістику для всього цього якнайкраще, захищають свої лінії зв’язку та тилові райони, намагаються захистити свої міста та інфраструктуру, відганяють Чорноморський флот і проводять ефективні інформаційні операції, і це одночасно. Незважаючи на те, що вони ще не повністю створили свою “інституційну армію” (для рекрутингу, тренувань та навчання), а Захід, як і раніше, не в змозі надати Україні адекватну підтримку у боротьбі з Росією”, – зауважив Ходжес.

Покровський напрямок – останні новини

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомив, що у ситуації з Покровським напрямком “не можна просто – ви 100 тисяч і ми 100 тисяч, у нас була вже така одна операція”.

“Це безумовне рішення військових, кому бути на Покровському напрямку, в якій кількості тощо. Але ви повинні зрозуміти: вони там не відступають. Повертаючись назад, їх розстрілюють. Я про російську армію. І вони будуть тиснути. Для них це потрібно. Як ситуація з Бахмутом. Вони там покладуть 50-60 тисяч людей”, – зазначив глава держави.

Водночас військовослужбовець 411-ї бригади безпілотних систем Олександр Солонько заявив, що українські воїни на Покровському напрямку докладуть максимум зусиль, щоб зупинити ворога, або ж намагатимуться завдати йому максимальних втрат.

Останні новини