Лихоманка Західного Нілу в Україні: в Києві є перші жертви, десятки госпіталізовані

Лихоманка Західного Нілу в Україні: в Києві є перші жертви, десятки госпіталізовані

 

В Києві від лихоманки Західного Нілу померли троє людей із 17 інфікованих, які мали підтверджений діагноз.

Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація (КМДА), передають Вчасні Новини.

Зазначається, що на початку літа у КНП “Свято-Михайлівська клінічна лікарня м. Києва” на лікуванні перебували 17 пацієнтів із таким діагнозом. За словами директорки Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентини Гінзбург, серед хворих – 10 чоловіків і 7 жінок, які є жителями різних районів столиці. Ще двоє людей – з Київської та Черкаської областей.

За її словами, вони потребували стаціонарного лікування через важкість стану. Трьох інфікованих лікарі не змогли врятувати через важке ускладнення лихоманки – менінгоенцефаліт.

За інформацією інфекціоністів, в Україні вірус лихоманки Західного Нілу віднесений до особливо небезпечних і за міжнародними стандартами ВООЗ належить до IV групи ризику.

В повідомленні сказано, що головним джерелом лихоманки Західного Нілу в природі є переважно перелітні птахи, у крові яких високі концентрації вірусу циркулюють від 14 до 200 днів. При цьому переносниками захворювання є певні види комарів, що інфікуються під час пиття крові, а потім з укусами можуть інфікувати тварину або людину. Вкрай рідко людина може інфікуватися через контакт з кров’ю хворих тварин.

Симптоми лихоманки Західного Нілу

Спеціалісти повідомляють, що хвороба починається гостро – озноб і швидкого підвищення температури тіла, що супроводжується симптомами інтоксикації. Період лихоманки триває від 2 до 6 днів. Медики зазначають, що у важких формах може розвиватися менінгіт або енцефаліт.

Гінзбург розповіла, що специфічної терапії наразі не існує, лікування симптоматичне. За її словами, щоб мінімізувати ризики саме лихоманки Західного Нілу,  необхідно встановити удома москітні сітки, використовувати репеленти, а на прогулянку (особливо до парків і лісових зон відпочинку) одягати речі, які максимально прикривають тіло. “Зі зниженням температури повітря та зникненням комарів небезпека лихоманки знижується майже до нуля”, – підсумувала  Гінзбург.

Як повідомляв УНІАН, минулого року в Європі лихоманка Західного Нілу забрала життя майже семи десятків людей.

Туристів, які прямують на відпочинок до Іспанії та Італії, закликали бути обережними через виявлення в цих країнах перших цьогоріч випадків зараження лихоманкою Західного Нілу, яка в деяких випадках може призвести до летальних наслідків.

Європейський центр із профілактики та контролю захворювань (ECDC) випустив попередження, в якому йдеться про те, що випадки зараження були локальними, а не привезеними в Європу з тропіків.

Повідомляється, що в кожної п’ятої людини, яка заразилася вірусом Західного Нілу, підвищується температура, він також спричиняє біль, висипання і блювоту. У важких випадках спостерігаються такі симптоми, як судоми, м’язова слабкість і параліч.

За даними ECDC, минулого року було зафіксовано 713 місцевих випадків зараження вірусом Західного Нілу в Європі, зокрема 67 смертельних. Вірус виявили в дев’яти країнах, при цьому він поширився на 22 нові регіони, де його раніше не було.