Податкова понад рік перевіряє банк

МЗС Чехії: Ми не обмежуємо використання переданої Україні зброї

 

Чехія не запроваджує жодних обмежень на використання Україною переданої нею військової техніки. Проте найскладніші системи озброєнь з великим радіусом дії не постачатимуться за межі Чехії.

Про це заявив сьогодні журналістам на конференції з безпеки Globsec міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, пише Ceske Noviny.

“Чехія не ставить жодних обмежень на системи, які вона постачає, на зброю, боєприпаси, військові матеріали. З іншого боку, давайте будемо чесними, що найскладніші системи озброєнь, які мають великий радіус дії або ставлять постачальників у певні стратегічні дилеми, також не надходять із Чехії”, — сказав Ліпавський.

Він вказав, що Україна має право захищатися від агресії рф.

“Краще, якщо літак із ракетою чи бомбою навіть не злетить, аніж намагатися збити літак чи ракету, яка вже летить до цілі”, — зазначив він.

Водночас нлава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що країни Європейського союзу мають зняти обмеження на використання зброї, наданої Україні.

Італія, наприклад, ввела обмеження, в той час як такі країни, як Чехія, Швеція та Нідерланди, підтримують Київ і не висувають жодних умов щодо використання зброї.