Вступ України в ЄС: новий цикл переговорів у Брюсселі

У вівторок, 17 вересня, в Брюсселі розпочалися двосторонні зустрічі представників України та Єврокомісії щодо головного розділу переговорів про членство України в Європейському Союзі — “Верховенство права та основоположні права і свободи”. Київ має представити системній підхід до боротьби з корупцією.


Про це повідомила глава української делегації — віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міністерка юстиції Ольга Стефанішина.


За їх словами, до цих зустрічей Київ готувався понад 4 місяці. Українська делегація налічує 250 представників усіх гілок влади, включаючи уряд, парламент, судову гілку, антикорупційні органи та громадянське суспільство “в якості групи підтримки” та консультанта. У процесі підготовки Брюссель отримав близько 5000 сторінок письмових матеріалів і десятки презентацій.


“Ми починаємо переговорний процес з домовленістю про те, що антикорупційна політика буде наскрізною в усіх наступних раундах переговорів”
, — зазначила віцепрем’єрка.


За цим системним підходом, у кожному розділі перемовин Україна має представити антикорупційну стратегію.


Стефанішина пояснила, що самі переговори з ЄС за розділом “Верховенство права та основоположні права і свободи” мають розпочатися в 2025 році. За правилами вступу до ЄС, цей розділ — найголовніший, тому він відкриває та закриває перемовини.


На зустрічах з Єврокомісією, які триватимуть до 19 вересня, українці очікують отримати “архітектуру реформ”, реалізації котрих ЄС вимагає від України. Крім того, розглядатимуться питання впливу воєнних дій та воєнного стану на функціонування демократичних інститутів у країні, а також наслідки російської агресії та заходи, яких українська влада вживає для притягнення рф до відповідальності.

Останні новини