Шуляк: Відновлення — не відбудова, а унікальний шанс для країни

Відновлення — це не крок назад до того, що було, а поступальний, постійний рух уперед. Україна вже ніколи не буде такою, якою була раніше — вона має стати кращою.

Про це заявила голова Комітету держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, зазначивши, шо саме це питання було у фокусі уваги на форумі ІІІ Business & Legal Infrastructure, передають Вчасні Новини.

Посадовиця зазначила, що все більше експертів розділяють думку, що відновлення не дорівнює відбудові.

«Це значно масштабніший процес, який передбачає комплексні зміни, включаючи інституційні реформи, розвиток економіки, стимулювання освіти, формування сталих громад, врахування екологічних викликів, демографії, можливостей для бізнесу, розмінування тощо», — написала Шуляк у Телеграмі.

Вона наголосила, що головне завдання країни — не відбудувати «під копірку», висадити квіти, побілити бордюри та закопати в землю будівельне сміття. Важливо дати імпульс розвитку на покоління.

Аби процес відновлення був максимально ефективним, вже зараз, за її словами, понад 200 громад розробляють свої програми комплексного розвитку (ПКВ) — оцифровані, покрокові плани дій відновлення, які пройшли обговорення громадськістю.

«Це має бути must-have для відновлення, бо кожен, хто реалізував хоча б один більш-менш масштабний проєкт, знає, що план — це частина успіху. Втім, всі плани щодо майбутнього розвитку можна помножити на нуль, якщо у ньому не врахувати перспектив для бізнесу. Адже завдяки бізнесу будуть робочі місця, а це гарантує повернення людей. Відновлення — це система, де все взаємопов’язане, і кожен окремий елемент є лише одним колесом у авто», — зазначила Шуляк.

Скільки коштів потрібно для відновлення країни

Ще на початку повномасштабного вторгнення оцінки збитків починалися з позначки 17 млрд доларів. За оцінками Світового банку, тільки станом на 2023 рік потрібно майже 500 млрд доларів, щоб відновити Україну.

«Це включає як прямі, так і непрямі збитки. Наприклад, це у 12,5 разів більше, ніж бюджет України в 2021 році, який був останнім до повномасштабного вторгнення. Розуміємо, що це точно не остаточна сума. Тому потрібно використовувати ресурси так, щоб отримати максимальну ефективність та абсолютну довіру з боку міжнародних партнерів», — розповіла посадовиця.

І додала, що відновлення України — це величезний проєкт, «і кожен із нас є його частиною».

«Ми будуємо майбутнє, використовуючи уроки минулого, і наше завдання — зробити так, щоб це майбутнє було гідним тих жертв, які ми принесли на шляху до перемоги», — резюмувала Олена Шуляк.

Останні новини