АР: Білорусь направляє додаткові війська і літаки до кордону з Україною

АР: Білорусь направляє додаткові війська і літаки до кордону з Україною

Після того, як президент Олександр Лукашенко оголосив, що розмістить майже третину збройних сил країни на кордоні з Україною, Білорусь перекинула туди літаки і війська ППО, повідомляє Associated Press у понеділок.

Білоруські військові також розмістили зенітні ракети і солдатів з радіотехнічного корпусу країни, заявив по національному телебаченню генерал-майор Андрій Лук’янович, командувач білоруськими силами ППО, назвавши цей крок значним збільшенням.

Авторитарний лідер Білорусі Лукашенко в неділю оголосив, що він наказав майже третині армії вирушити до кордону з Україною. Хоча він не уточнив чисельність військ, армія Білорусі налічує близько 60 000 осіб.

Лукашенко заявив, що це рішення було ухвалено у відповідь на розгортання додаткових українських військ уздовж кордону, але це не може бути підтверджено незалежно.

Україна не підтвердила розміщення білоруських військ на 1084-кілометровому спільному кордоні.

Росія використовувала Білорусь, яка залежить від російських кредитів і дешевої енергії, як плацдарм для повномасштабного вторгнення в Україну, переміщаючи свої війська через білоруську територію, щоб напасти на Україну з півночі. Росія також перемістила частину своєї тактичної ядерної зброї в Білорусь у 2023 році.

Лукашенко в неділю також закликав до переговорів між Росією і Україною, але заявив, що нинішнє вторгнення Києва в Курську область Росії перешкоджає переговорам. Він назвав “ескалацію” спробою спровокувати Москву.

Останні новини