Чи можуть дітям-ВПО відмовити у зарахуванні до школи через відсутність місць: відповідь юриста

Відмовити у зарахуванні до школи дитині з родини переселенців, яка надала довідку ВПО, не можуть.

Про це розповіла юристка чат-бота «Юридичний порадник для ВПО» Ольга Луців.

«Якщо ви надали довідку ВПО (а отже підтвердили місце проживання на певній території), відмовити у зарахуванні Вам не можуть. Дитина має бути зарахована першочергово у «першій хвилі» до 1 червня відповідного року», – пояснила юристка.

Зазначається, що Наказом МОН від 16.04.2018 р. №367 «Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти» передбачено, що право на першочергове зарахування мають діти, які проживають на території обслуговування закладу освіти.

Луців нагадала, що МОН та Освітній омбудсмен неодноразово надавали роз’яснення, що довідка ВПО є саме тим документом, який підтверджує місце проживання, а, відповідно, і право на першочергове зарахування до школи за цим місцем проживання. Вона зазначила, що обов’язок організації такого процесу покладається на керівників закладу освіти, які можуть внести зміни до організації освітнього процесу, відкрити додаткові класи тощо (Розділ ІІ Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого Наказом МОН 16.04.2018 № 367).

Юристка також зауважила, що якщо ж особа хотіла влаштувати дитину не за місцем проживання, а місць у тій школі немає, слід бути готовим до процедури жеребкування на вільні місця.