Чим важливий візит прем’єра Індії в Україну

Чим важливий візит прем’єра Індії в Україну

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, який нещодавно зустрічався у РФ Володимиром Путіним, найближчими днями відвідає Україну. Це буде його перший візит в Україну після початку російської агресії. І дата – 23 серпня – вибрана невипадково. Це – символічно: Моді приїжджає напередодні Дня незалежності, в День державного прапора України. Це багато, про що говорить.

Так, нещодавно в Україні засудили візит Моді в Москву в липні. Адже обійми з Путіним відбувалися тоді, коли на Україну тривала серйозна російська атака з повітря. Зокрема, постраждав Київ – російська ракета зруйнувала дитячу лікарню, ракетний обстріл призвів до багатьох жертв в різних містах країни. Проте в політичних колах озвучувалась версія, що, коли прем’єр-міністр Індії зустрічався з Путіним, то просто ще не знав про російські обстріли, в тому числі “Охматдиту”. Втім, президент України Володимир Зеленський під час теперішнього візиту Нарендри Моді, зможе (і це було б не погано) прямо сказати: що його емоційна реакція і “велике розчарування” стосовно липневого відвідування Москви, цілком зрозуміла для президента воюючої країни, оскільки вона показує біль всіх українців.

Адже Зеленський не критикував саме по собі спілкування Індії з Росією, а критикував саме емоційні обійми Моді з Путіним в час, коли в Україні страждають і гинуть люди, зокрема, діти.

Думаю, що Зеленський знайде, як донести до прем’єра Індії, що ця критика в нинішній ситуації є саме емоційною, а не політичною. Скоріше за все, індуси все це усвідомлюють (однак про такі речі краще говорити прямо і у вузькому колі). Це доводить сам факт візиту Моді до Києва.

Крім того, варто відмітити кілька важливих моментів.

По-перше, мова йде про фактично перший візит до нас цього глобального гравця. Адже Індія – за масштабом та за впливом – саме світовий гравець, який завжди має свою позицію. Коли кажуть про світ, в якому домінують полюси між Вашингтоном і Пекіном, то Індія – одна з країн, яка на це ніколи не погодиться. Все ж таки, це – найбільша у світі демократія. Може, й неідеальна з нашої точки зору. Але для нас взаємодія з цією демократією дуже важлива. Індуси достатньо активні на міжнародних майданчиках. Приміром, Індія є членом БРІКС, де цілком може проектувати свій вплив.

По-друге, є важливим контакт безпосередньо з Моді. В індійській системі влади прем’єр-міністр –  дуже важлива фігура, він визначає зовнішню політику країни, ним приймаються ключові рішення. Їдучи в Україну, Моді показує, що готовий розмовляти з усіма ключовими гравцями, він не орієнтується виключно на одну сторону. А Індія достатньо велика і сильна, щоб мати свій голос і розуміння речей. Це країна, яка, хоч і дуже складно, намагається дійти до вищої ліги світової політики. І цей візит в Україну – частина того, щоб показати всім – і на заході, і не на заході – що Індія готова спілкуватися з усіма. Це, однак, не означає, що індуси в одну мить стануть проукраїнськими, але це значить, що з ними можна розмовляти притомно.

Тож контакт з Індією є для нас важливим і в тактичному, і в стратегічному сенсі.

Чи можна говорити про ймовірність швидкої зміни ставлення до України? Індійські друзі мене вибачать, коли я скажу, що Індія нагадує великого слона. А великий слон завжди повертається повільно. Тому якихось швидких змін в позиції Індії, в її риториці, очікувати не варто. Але Україні важливо нагадувати, що через Індію намагалися обходити санкції, які застосовані до Росії. І робити все можливе для зміни позиції, приміром, по закупівлях в Росії значної частини нафти зі знижкою, яку потім Індія продає як дизель і бензин… Від того, як індуси будуть на це реагувати, теж багато що залежить.

Чи буде Індія тиснути на Росію? Заледве. Однак для нас важливо зараз, чи буде Індія поступово змінювати свою позицію, переорієнтовуючись у бік від Росії. Врешті, щоб в цій постколоніальній країні краще зрозуміли, що наша війна, серед інших вимірів, має вимір розпаду імперії, остаточного руйнування російської колоніальної системи.

Чого хотілося б очікувати від цього візиту? Встановлення міцних політичних зв’язків, більш активної участі Індії на міжнародних майданчиках на нашу користь, поступової зміни риторики, відмови від російського пільгового імпорту та орієнтації на світ. А також інвестицій індійських бізнесменів в Україну ще до кінця активної фази війни, щоб вони займали своє місце в підтримці нашої стійкості, а в перспективі, можливо, у процесі відбудови.

Павло Клімкін, дипломат, екс-міністр закордонних справ Україн

Останні новини