Дослідники оглянули рожевих дельфінів в Амазонії, аби уникнути масової загибелі тварин

Дослідники оглянули рожевих дельфінів в Амазонії, аби уникнути масової загибелі тварин

Команда біологів, ветеринарів і рибалок тимчасово відловила рідкісних прісноводних дельфінів в Амазонії, аби вивчити стан їхнього здоров’я, сподіваючись уникнути повторення загибелі сотень ссавців минулого року через сильну посуху, пише Reuters.

Дельфінів, яким загрожує вимирання, винесли на берег для аналізу крові та інших обстежень та повернули в озеро Тефе у басейні Амазонки, як тільки дослідники закінчили свою роботу. 

У виданні підкреслили, що рибалки були обережними, аби не травмувати дорослу самку дельфіна під час вилову. Її тримали поруч з молодим потомством, аби уникнути стресу для тварин. 

“Вона розслабилася, і ми змогли провести всі тести. Вона виявилася здоровою”, – зауважила керівник проєкту Міріам Мармонтель з Інституту сталого розвитку Мамірауа, який спланував експедицію, щоб тимчасово відловити до 20 дельфінів.

Зазначається, що робота містила у собі взяття зразка для біопсії, аби перевірити, чи є в її шкіри забруднювачі, а також встановлення мікрочипа для подальшої ідентифікації. 

“Минулого року в результаті найдовшої в історії тропічних лісів Амазонки посухи, частково спричиненої зміною клімату, в озері Тефе, що є притокою річки Амазонки, було знайдено туші понад 200 річкових дельфінів, які плавали у воді”, – нагадали у Reuters.

Водночас дослідники наголосили, що низький рівень води в річці під час посухи призвів до того, що вода нагрілася до нестерпної для дельфінів температури. Також у водах Амазонки загинули тисячі риб через нестачу кисню у воді.

Рожеві дельфіни – що відомо про тварин

Річкові дельфіни Амазонки, багато з яких мають яскраве рожеве забарвлення, є унікальним прісноводним видом, який мешкає лише в річках Південної Америки та є одним з небагатьох видів прісноводних дельфінів, які залишилися у світі. 

За словами Мармонтель, вони сподіваються встановити причини тогорічної загибелі дельфінів до початку посушливого сезону в Амазонії, аби дослідники змогли швидше відреагувати. 

“Ми прагнемо дізнатися більше про стан здоров’я дельфінів у той час, коли рівень води починає знижуватися, а температура підвищуватися, щоб ми могли ідентифікувати зміни і знати, чи пов’язані вони з вищими температурами, чи з токсинами або забруднювачами у воді”, – пояснила вона в інтерв’ю агентству Reuters.

Інші дослідження про тварин

Раніше дослідники з’ясували, чи можуть бегемоти літати. За їхніми словами, коли тварини досягають максимальної швидкості, то дійсно можуть злетіти в повітря.

“Раніше мені було важко працювати з бегемотами, тому що вони дуже важкодоступні. Вони неймовірно небезпечні, найбільш активні вночі, і проводять багато часу у воді”, – розповів професор еволюційної біомеханіки, який очолював дослідження Джон Хатчінсон.

Також дослідження показало, що слони кличуть один одного на ім’я, так само як люди. Це свідчить про те, що слони можуть бути здатними до абстрактного мислення, що робить їх набагато складнішими у соціальному плані ссавцями, ніж вважалося раніше. 

Останні новини