У неділю в Україні не планують вимикати світло

Голова Олімпійського комітету Бах йде у відставку

Президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах оголосив, що не збиратиметься залишатися на посаді керівника на третій термін. Про це пише DW.

“Нові часи вимагають нових лідерів”, — сказав 70-річний німецький юрист на 142-му загальному засіданні МОК у Парижі в суботу ввечері напередодні закриття Олімпійських ігор у неділю.

Бах, золотий олімпійський медаліст у командному фехтуванні 1976 року, є президентом МОК з 2013 року — це перший в історії олімпійський чемпіон, обраний на цю посаду.

Продовження його терміну перебування на посаді на третій термін і понад 12 років призвело б до зміни Олімпійської хартії, те, що Бах розглядав зробити нещодавно на 141-й сесії МОК у Мумбаї в жовтні 2023 року.

Але тепер він відмовився від цього, сказавши, що “у своєму віці я вже не найкращий капітан” і що він прислухався до “думки моєї родини”.

Під час свого перебування на посаді Баху приписують те, що він підкреслив важливість сталого розвитку в заявках на проведення літніх і зимових ігор у своїй “Олімпійській програмі 2020”. Він користується широкою підтримкою світових федерацій, які отримують користь від фінансування МОК і залежать від нього. При Баху МОК пишався тим, що інвестував 90% своїх доходів назад у спорт.

Він також зіткнулися з критикою, особливо на Заході, за залицяння до авторитарних правителів і диктаторів, серед яких президент Росії Володимир Путін на Зимових іграх у Сочі в 2014 році, північнокорейський диктатор Кім Чен Ин у 2018 році та китайський лідер Сі Цзіньпін.

Його також звинувачували в тому, що він закривав очі на спонсорований державою російський допінг, і критикували за його очевидне небажання заборонити російським і білоруським спортсменам брати участь у Парижі 2024 року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну .

“Оголошуючи про свою відставку, Бах використовує інший підхід до тих правлячих еліт, у близькості яких його звинувачують”, — прокоментувала цю новину німецька газета Leipziger Volkszeitung.

Останні новини