У неділю в Україні не планують вимикати світло

Греція оголосила стан готовності через лісові пожежі поблизу Афін

Дим від кількох лісових пожеж накрив столицю Греції  Афіни в неділю на тлі попереджень про екстремальні погодні умови на решту тижня. Про це пише DW.

Сотні пожеж спалахнули цього літа по всій країні, яка щойно зафіксувала найспекотніші червень і липень за всю історію спостережень.

Одна з найбільших пожеж спалахнула в місті Варнавас, приблизно за 35 кілометрів (22 милі) на північ від Афін  у регіоні Східна Аттика.

Представники пожежної служби повідомили, що було задіяно 250 пожежників за підтримки 67 машин, 12 пожежних літаків і 7 гелікоптерів, а жителям наказано евакуюватися.

Речник пожежної бригади Вассіліс Ватракогіанніс повідомив журналістам, що деякі з полум’я досягали висоти понад 25 метрів.

Ще одна пожежа спалахнула в неділю вдень у сусідній Мегарі, викликавши попередження про евакуацію.

На місці працювали 48 пожежників, оснащених 13 автомобілями, а також додаткові волонтери, а кілька літаків і вертольотів надавали підтримку з повітря.

У Салоніках пожежа в місті Лагадас була частково контрольована, на місці події працювало 20 пожежників, 10 машин і один вертоліт.

Пізніше в неділю пожежники повідомили, що впоралися з 33 із 40 пожеж, які спалахнули за останні 24 години.

Міністр цивільного захисту країни Вассіліс Кікіліас попередив у суботу, що високі температури, пориви вітру та умови посухи означають, що половина країни знаходиться під попередженням про високий ризик.

Костас Лагувардос, директор з досліджень Національної обсерваторії Афін, закликав швидко реагувати на будь-які пожежі, оскільки вони можуть швидко вийти з-під контролю через екстремальні погодні умови.

“Що робить ситуацію настільки небезпечною, так це тривала посуха та дуже високі температури, які тривають протягом тривалого часу”, — сказав він державному мовнику ERT.

Оскільки очікується, що швидкість вітру в деяких районах досягатиме 90 кілометрів на годину (56 миль на годину), Лагувардос сказав, що неділя, ймовірно, буде найважчим днем ​​для боротьби з пожежами.

Греція надзвичайно вразлива до літніх пожеж , і цього сезону пожежі спалахують щодня після того, як у країні була зафіксована перша хвиля спеки в червні.

Вчені попереджають, що зміна клімату через викиди вуглецю погіршує тривалість, частоту та інтенсивність теплових хвиль у всьому світі.

Останні новини