Інститут житла: в Україні запустили нову ініціативу для людей, що втратили домівки

Війна змусила мільйони українців залишити свої домівки, і сьогодні ці люди опинилися в надзвичайно складному становищі. Без дому, без звичного побуту, вони намагаються відновити своє життя з нуля, стикаючись із безліччю перешкод. Станом на цей час українців зі статусом ВПО нараховується близько 6 млн. Крім того, за деякими підрахунками приблизно 600 людей є «черговиками». Аби допомогти з вирішенням житлового питання вчора, 18 вересня, запустили масштабний проєкт — Інститут Житла для впровадження довготривалих житлових рішень для людей, які втратили свої оселі.

Про це заявила голова комітету з питань організації державної влади та місцевого самоврядування Олена Шуляк, передають Вчасні Новини.

Вона зазначила, що надання житла тим, хто цього потребує, «є тим Гордієвим вузлом, що потрібно розв’язати владі та громадськості за підтримки міжнародних партнерів».

Саме тому Норвезька рада у справах біженців в Україні (NRC) та UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні запустили масштабний проєкт — Інститут Житла для впровадження довготривалих житлових рішень для людей, які втратили свої оселі, а також для удосконалення житлової політики в Україні.

«Про основи житлової політики — законопроєкт, який зараз розробляється і який має відправити в утиль історії  Житловий кодекс України, прийнятий ще  в 1983 році, за своєю значимістю стоїть поряд із земельною реформою чи реформою децентралізації,  бо безперечно зачіпає фактично кожного, тому що українці традиційно та історично дуже прив’язані до власного житла. Адже власний дім ؅— це одна з основ щасливого життя людини та формування родини», — написала Шуляк у Телеграмі.

Вона додала. Що оновлення житлової політики — це також рух України до ЄС та виконання маркерів Ukraine Facility. Тож потрібно створити зрозумілу та прозору житлову політику, яка допоможе ВПО з житловими питаннями:

  • через єВідновлення, розширене на ТОТ;
  • через єОселю з 15% початковим внеском, і 3% річних;
  • через соціальну оренду житла.

Посадовиця також додала, що мають стати дієвими механізми підтримки внутрішньо переміщених осіб — робота, освіта, підтримка, гранти на розвиток бізнесу тощо.

«Саме таку консультаційно-дорадчу підтримку буде надавати всім зацікавленим сторонам Інститут Житла. Тому дякую всім, хто працює над оновленням житлової політики, і сподіваюся, що ваші напрацювання стануть корисним для багатьох українських родин. Житло — це не просто стіни. Це стабільність і можливість відчути себе вдома у своїй країні», — резюмувала Олена Шуляк.

Останні новини