Курська операція була краще організована, ніж літній контрнаступ 2023 року, - BBC

Курська операція була краще організована, ніж літній контрнаступ 2023 року, – BBC

Операція ЗСУ в Курській області була організована значно краще, ніж літній контрнаступ у 2023 році на Запоріжжі. Про це в коментарі BBC заявив високопоставлений британський військовий, який говорив на умовах анонімності.

“Найбільш вражаюча річ у цьому вторгненні це те, наскільки добре українці оволоділи спільнодією родів військ, розгорнувши все від протиповітряної оборони до радіоелектронної боротьби, а також бронетехніки та піхоти. Вражаюче”, – заявив він.

Схоже, що українці також використали частину сучасної зброї, наданої Заходом, – як-от німецькі Marder та інша бронетехніка – набагато ефективніше, ніж вони робили це під час минулорічного невдалого літнього наступу, пише BBC.

Вже лунають думки, що Україна наразі може виводити війська з Курської області, бо завдання “втерти носа Путіну” виконано успішно, а війська ще потрібні на Донбасі. Але інші оглядачі кажуть, що такий погляд означає, що сенс операції буде зведено нанівець. По-перше, в такому разі РФ вже не потрібно буде перекидати війська з фронту. По-друге, тоді Україна втратить важливий козир в можливих мирних переговорах.

“Ясно одне. Присутність на російській території іноземних сил з України – країни, яка, на думку президента Путіна, навіть не має існувати як незалежна держава, – неприпустима. Він кине все можливе для вирішення цієї проблеми, одночасно продовжуючи тиск на Україну на Донбасі і караючи її народ новими ударами з безпілотників і ракет. Його роздратування було чітко видно на кадрах російського телебачення, де він головував на екстреній нараді в Москві”, – пише ВВС.

На думку доктора Девіда Благдена з Ексетерського університету (Британія), Україні знадобиться чимало персоналу, обладнання та логістики для продовження операції і для спроби утримати захоплену територію.

“Це, безсумнівно, найсміливіший крок України цього року. Він також був найризикованішим”, – пише ВВС.

Ситуація в Курські області: останні новини

Як писав УНІАН, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський підтвердив, що ЗСУ зачистили та повністю контролюють Суджу. Тим часом росіяни окопуються в глибині регіону.

Також ми розповідали, що українські журналісти вперше потрапили в Курську область. Разом з цим українські оборонці привезли гуманітарну допомогу росіянам, яких кинула їхня ж влада.

Останні новини