Курський фронт: оглядач назвав головну дивину українського наступу

Курський фронт: оглядач назвав головну дивину українського наступу

 

Найбільшою дивиною в темі українського наступу в Курській області є не його успішність, а той факт, що Україна вперше за час війни атакує територію РФ на повну силу. Так вважає європейський оглядач видання Bloomberg Марк Чемпіон.

Він зазначає, що сенсаційний наступ ЗСУ, вочевидь, переслідує одночасно кілька цілей військового та політичного характеру. Про них можна довго дискутувати, але Київ, ймовірно, зараз дивиться, яка саме із цих задач зіграє найпотужніше, і вхопиться саме за цей результат. Чи було рішення атакувати РФ правильним, стане зрозумілим лише за кілька тижнів, а може й місяців, вважає оглядач.

На думку журналіста, насправді, нинішні події мають дивувати лише тим, що повноцінний наступ на російську територію стався лише зараз – через 2,5 роки після початку повномасштабної війни. Хоча подібні транскордонні атаки є нормальним явищем в час війни. Єдиною причиною такої абсурдно довгої затримки Марк Чемпіон вважає ті обмеження, які Захід наклав на використання Україною наданої їй зброї.

“Абсурдно вважати ці кордони священними з того моменту, як Путін ввів через них війська. (…) Росія не соромиться посилати іранські та північнокорейські ракети та дрони, не кажучи вже про свої власні, в Україну з глибини російської території, і немає причин, чому б вона була захищена від атак у відповідь. Це був вибір Путіна, а не Зеленського чи НАТО, перетворити територію Росії на зону бойових дій”, – вважає оглядач.

Марк Чемпіон не береться оцінювати, наскільки виправданими були страхи НАТО щодо початку ядерної війни через удари “Хаймарсів” по території РФ. Але, на його думку, зараз цей аргумент про страх ескалації вже точно виглядає застарілим.

“Десятки так званих червоних ліній були перетнуті, відколи Росія розпочала воєнні дії, а Німеччина наважилася посилати на допомогу обороні Києва лише каски. Путін так і не вирішив використати ядерну зброю, тому що це принесе йому набагато більше шкоди, ніж користі”, – наголошує він, критикуючи досі існуючу заборону на удари ракетами ATACMS по території РФ.

Оглядач наголосив, що “ніхто не може серйозно стверджувати”, що Україна прагне завоювати та анексувати російські території. Натомість він вважає необхідним зняти досі існуючі обмеження щодо західної зброї: аби Росія розуміла, що вона не захищена від атак, доки триває війна з Україною.

Останні новини