Не лише COVID-19: в МОЗ пояснили небезпечність нових інфекцій

Не лише COVID-19: в МОЗ пояснили небезпечність нових інфекцій

COVID-19 і лихоманка Західного Нілу можуть мати частково схожі симптоми. Проте варто пам’ятати і про мавп’ячу віспу.

Про це в інтерв’ю “УП. Життя” розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

“Частково схожі симптоми можуть бути у лихоманки Західного Нілу і COVID-19, тому що лихоманка часто проявляється у грипоподібній формі. Це різке підвищення температури, яке може тривати певний час. Тоді дійсно людина може вважати, що вона хворіє на звичайний грип, ГРВІ, COVID-19 або іншу респіраторну інфекцію. Віспа мавп на них не схожа”, – зазначив він.

За його словами, і лихоманка Західного Нілу, і мавпяча віспа – це добре вивчені інфекційні захворювання. Кузін наголосив, дуже важливо, щоб пацієнти достатньо чесно відповідали на всі питання лікаря стосовно особливостей перебігу і початку будь-якого захворювання. Це дасть лікарю інформацію, яка необхідна для прийняття клінічного рішення.

“Безумовно, COVID-19 зберігає найперше місце з цих трьох інфекційних захворювань. Чому? Тому що він дійсно продовжує ширитися територією України і всього світу. І ті люди, які ще не отримали повного курсу щеплення проти COVID-19, мають суттєві ризики важкого перебігу хвороби, зокрема від штаму FLiRT, і в них достатньо високі ризики або важкого перебігу або летального наслідку внаслідок ковіду. Тому сумарно, якщо подивитися на кількість смертельних випадків, важкість перебігу, то COVID-19 буде безумовно на першому місці саме по цих параметрах”, – сказав заступник міністра.

Водночас, за його словами, лихоманка Західного Нілу також досить загрозлива, тому що середньостатистична летальність перебуває на рівні 17%, і це дуже високий показник.

“Хочу нагадати, що оцінка для COVID-19 перебувала на рівні 2%. Та водночас лихоманка Західного Нілу достатньо рідко переходить в епідемічні форми, коли охоплюються великі верстви населення. COVID-19, навіть на фоні цих 2%, охоплює достатньо широкі верстви населення і циркулює по всьому світу вже не перший рік. Тому він дійсно забирає найбільшу кількість життів. Віспа мавп найчастіше протікає у легкій формі або в формі середньої важкості. Форми, які характеризуються важким клінічним перебігом, найчастіше реєструються у пацієнтів з імунною супресією на фоні, наприклад, променевої терапії, у людей, які мають важкі супутні неінфекційні захворювання, зокрема онкологічні. Тому у таких людей можливий важкий перебіг. Але летальність невелика. Зараз вона, за даними з африканського континенту, менша за 1%”, – пояснив Кузін.