Неякісні консерви для військових на Донеччині: ДОТ припинив роботу з постачальником

Державний оператор тилу припиняє роботу з постачальником консервів для військових на Донеччині «Трейд Граніт Інвест» після скандалу з «неїстівними» продуктами. Йому також заборонили брати участь у тендерах відомства на рік.

Про це йдеться у заяві ДОТ, передають Вчасні Новини.

Зазначається, що «Трейд Граніт Інвест» використав анульований протокол випробувань на консерви тушкованої свинини, які завозили військовим на Донецькому напрямку. Зокрема декілька разів відвантажив продукцію з недійсними якісними документами. Тому це ставить під сумнів, зокрема, якість й самої продукції й зразки цієї партії відправили на повторне лабораторне дослідження.

Тож ДОТ не тільки припиняє роботу з «Трейд Граніт Інвест», а й забороняє протягом року брати участь у їхніх тендерах. Однак термін санкцій можуть переглянути, якщо постачальник підтвердить доброчесність і спроможність належно виконувати договірні зобов’язання.

З 28 жовтня військових на Донецькому напрямку забезпечуватимуть постачальники із сусідніх областей. У разі потреби залучатимуть іншого постачальника через механізм рамкової угоди, запевняє ДОТ.

Крім того, державна агенція збільшила всім постачальникам штрафи за аналогічні порушення з 20% до 100% від вартості продукції.

«Доброчесність — одна з основних вимог для постачальників ЗСУ. Якщо ми отримуємо інформацію про можливу недоброчесність постачальника, ми негайно реагуємо. Сподіваюся, це стане уроком для них та запобіжником від вчинення таких недоброчесних дій», —  зазначив директор з управління ризиками та комплаєнсу ДОТ Дмитро Бігунець.

Для посилення контролю за обігом продукції, якість якої потребує додаткової уваги, ДОТ, на запит МО України, планує цифровізувати процес відповідності фактично відвантажених обсягів до заявлених в  протоколах випробувань. А саме — запровадити системне рішення в ІТ-системі управління забезпеченням ЗСУ – DOT Chain.  Планується, що без зазначення номеру протоколу випробувань чи коли заявлений обсяг вже був вичерпаний відповідно до нього, постачальник не матиме змоги сформувати пакет документів та відвантажити товар.