Маргус Цахкна

“Почав грати за команду противника”: глава МЗС Естонії прокоментував позицію Орбана щодо РФ

Угорщина на чолі з прем’єр-міністром Віктором Орбаном не діє так, як більшість західних країн щодо загарбницької війни Росії в Україні. Більш того, перебуває на боці противника і зараз, головуючи в ЄС, йому вдалося заблокувати чимало важливих рішень

Про це в коментарі ERR сказав міністр закордонних справ Маргус Цахкна.

“На жаль, саме у цьому питанні Орбан справді почав грати за команду противника”, — сказав дипломат.

Він також пояснив, чому Європейський Союз, у якому зараз головує Угорщина, нічого не може зробити щодо цієї країни.

“Ми все ще щось можемо. Процедура за статтею 7 договору про Європейський Союз розпочалася, що означало б зупинення права голосу держави-члена. Я не вірю в те, що це станеться, оскільки для цього буде потрібна згода всіх 26 країн. Але принаймні ми хочемо створити в найближчому майбутньому ситуацію, за якої 21 країна зможе рухатися вперед у цьому процесі”, — зазначив міністр Естонії.

Він також наголосив, що поведінка Орбана “ніякої користі не приносить”.

“Наша політика не змінюється, але йому вдалося заблокувати чимало важливих рішень. Наприклад, з приводу виділення коштів з Європейського фонду миру. Щоправда, ми все ж таки змогли знайти рішення і перевести 1,5 мільярда із прибутку від заморожених російських активів в Україну. Але, звичайно, такі виступи, з зовсім іншою риторикою, які дозволяє собі Орбан, точно не роблять нас сильнішими”, — наголосив міністр.