"Полювання" на ешелони: експерти прийшли до цікавого висновку

"Полювання" на ешелони: експерти прийшли до цікавого висновку

Експерти проаналізували ураження залізничних ешелонів російських загарбників, що прямують у районі тимчасово окупованого Токмака, та прийшли до висновку, що для ворога не є актуальною “альтернатива Кримському мосту”.

Як пише Defence Express, у відкритому доступі з’явились нові відеокадри від підрозділу БПЛА “Роніни” зі складу 56-ої механізованої бригади. Кадри демонструють ураження різних цілей російських окупаційних військ, серед яких – залізничний ешелон з тепловозом типу 2ТЕ116 (або 2ТЕ10), котрий прямував у районі тимчасово окупованого Токмака.

Йдеться, що попередній подібний епізод було оприлюднено на початку липня, коли підрозділ “Роніни” також поцілив у ворожий залізничний ешелон з паливом, який в той момент перебував на території Токмака. Експерти кажуть, що ці ешелони – максимально незвичайна ціль.

“Річ у тім, що такий локомотив має повну масу у 276 тонн, і навіть якщо там конструкцією не передбачена можливість установки повноцінного бронезахисту, по типу бронепоїзда, все одно це доволі складна рухома ціль, сама спроба по якій влучити вже виглядає дуже зухвалою”, – йдеться у статті.

Найбільш вразливим місцем на тепловозі є баки з паливом, але вони розміщені під днищем корпусу. Тому українські дроноводи намагаються влучати по іншім вразливим сегментам, наприклад, по кабіні машиніста або ж по моторному відсіку. Як пояснюють військові аналітики, пошкодження цих “точок” теж не дасть можливість продовжити рух вперед.

“Окремо привертає увагу і те, що на фінальному етапі польоту картинка з дрона, що готується влучити по тепловозу, втрачається. Це може бути пов’язане як і з граничністю дальності польоту, так і з можливою роботою засобів РЕБ, встановлених на локомотиві”, – вважають фахівці.

Наведені кадри також свідчать про поточний стан залізничної логістики окупаційних військ армії РФ. Зокрема, аналітики Defence Express на оприлюднених кадрах розгледіли, що російські загарбники зухвало проводять свої залізничні ешелони в районі тимчасово окупованого Токмака, а це – приблизно 30 кілометрів від лінії фронту.

Сам факт проходження ворожих ешелонів через Токмак демонструє, що окупанти на цей час повноцінно використовують існуючий залізничний “коридор” з Донбасу на Крим, який проходить з Донецька через Волноваху на Пологи в Запорізькій області, і далі – через Токмак – на Мелітополь і Крим.

“Це своєю чергою означає, що російським зайдам на цей час насправді не є актуальною в стратегічному плані “альтернатива Кримському мосту”, оскільки їх основні логістичні комунікації використовуються саме за задумом ворога. Тому широко висвітлена в наших ЗМІ сполучна гілка окупантів між Маріуполем і Таганрогом насправді не має того стратегічного значення, яке їй зазвичай надають”, – пишуть аналітики.

Віна в Україні – останні новини

На думку багатьох аналітиків, незаконно побудований Кримський міст приречений, але зараз можна розглянути його користь для ЗСУ під іншим кутом – як майданчик, на який окупанти перекидають дорогу техніку, яку потім знищують Сили оборони. За словами речника Військово-морських сил ЗСУ капітан 3-го рангу Дмитра Плетенчука, якщо розглянути ситуацію щодо знищення мосту з різних кутів, то можна посперечатися – потрібен він зараз чи ні. Зокрема, періодично окупанти завозять до Криму новітні системи ППО – С-400 “Тріумф”, С-500 “Прометей”. На думку речника, навіщо заважати російським окупантам у такий спосіб утилізувати свої ЗРК, витягуючи їх з інших локацій.

Останні новини