Шкода екології України внаслідок війни складає близько 2,7 трлн грн

Шкода екології України внаслідок війни складає близько 2,7 трлн грн

Станом на вересень 2024 року, внаслідок повномасштабного вторгнення Росії зафіксовано понад 6 тис. екологічних злочинів, а завдана шкода екології України оцінюється у 2,6-2,7 трильйона гривень.

Про це міністерка захисту довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук розповіла в інтерв’ю Укрінформу, передають Вчасні Новини.

«Уже зафіксовано понад 6 тис. різних кейсів. За підрахунками, це десь 2,6-2,7 трлн гривень. Шкода, завдана довкіллю, є однією з найбільших у грошовому еквіваленті, тому що це величезна кількість пошкоджених та знищених сільськогосподарських земель, лісових угідь природоохоронного та промислового статусу, забруднених басейнів наших водних артерій», – пояснила Гринчук.

Пожежі на сотнях гектарів лісів фіксуються щодня. Але для гасіння неможливо використовувати традиційні засоби через замінування. Водночас площа замінованих лісів оцінюється у 0,5 млн га.

За словами Гринчук, наразі 20% природоохоронних територій України перебувають під окупацією або в зоні бойових дій. За підрахунками фахівців міністерства, орієнтовна шкода природно-заповідному фонду України становить майже 650 млрд грн.