США, Британія та Австралія створять атомну субмарину нового покоління, - The Telegraph

США, Британія та Австралія створять атомну субмарину нового покоління, – The Telegraph

США, Велика Британія та Австралія запускають спільний проект атомного підводного човна нового покоління. Ймовірно, в Австралії буде створено велику морську базу, звідки усі три країни здійснюватимуть операції свого підводного флоту, пише The Telegraph.

Як зауважує автор публікації, відносно прості і дешеві дизель-електричні підводні човни є занадто повільними, мають обмежений запас ходу і змушені надто часто підніматися на поверхню. Це робить їх вразливими для виявлення з літаків та безпілотників. Натомість субмарини з атомним двигуном можуть перебувати на бойовому чергуванні місяцями, тривалий час залишаючись під водою і рухаючись швидше.

Однак атомні човни є значно дорожчими і складнішими у виробництві. Видання зазначає, що навіть за наявності власної атомної промисловості для Британії вже важко створювати атомні субмарини нового покоління. Австралія не має такої промисловості взагалі. А покладатися на дизельні човни в сучасних умовах вже немає сенсу. Саме тому спільний із США проект Aukus Pillar 1 справді має великі перспективи.

При цьому місто Перт у західній Австралії може стати зручною базою, звідки британські, американські та власне австралійські підводні човни зможуть патрулювати Індо-Тихоокеанський макрорегіон. Звідси підводні човни з атомним двигуном можуть дотягнутися до усіх потенційно проблемних регіонів світу і тривалий час перебувати там на бойовому чергуванні. Морально застарілі дизель-електричні човни не здатні демонструвати таку ефективність.

Нова гонка озброєнь: останні новини

Як писав УНІАН, сьогодні президент України Володимир Зеленський повідомив про успішне перше застосування нового українського дрона-ракети. Він значно швидший і потужніший за ті далекобійні дрони, які ЗСУ використовували раніше.

Також ми розповідали, що Іран збудував незвичайний “авіаносець”. Корабель “‎Шахід Багері”‎ будують для потреб Корпусу вартових Ісламської революції.

Останні новини