The Times: вторгнення в Росію - найризикованіше рішення Зеленського

The Times: вторгнення в Росію – найризикованіше рішення Зеленського

Вторгнення на російську територію в Курській області – найризикованіше рішення президента України Володимира Зеленського на даний момент. Воно застало зненацька не тільки Москву, а й західних прихильників Києва, пише професор з оборонних досліджень з Лондона Майкл Кларк для The Times.

“Зеленський відчайдушно намагається змінити думку про те, що Україна програє війну. Успіхи на Чорному морі та проти російських військ у Криму не привертають уваги всього світу, коли армію його країни повільно, але неухильно витісняють з більшої території на сході України. Зеленський намагається знайти спосіб зупинити або повернути назад цю динаміку. Цей стратегічний військовий вибір багато в чому відповідає його стилю: сміливий і ризикований”, – ідеться в публікації.

У виданні підкреслюють, що це дійсно сміливий крок:

“Москва не бачила жодного метра своєї території, ніким захопленого з 1941 року. Картини з Курської області шокують російську громадськість, і Кремлю може бути важко впоратися з цим ефектом. Це також викличе нудоту у деяких західних лідерів, оскільки елементи наземної техніки НАТО тепер використовуються всередині Росії – ще один поріг подолано”.

Як пише The Times, є ознаки того, що Київ налаштований серйозно, – у рейді до РФ беруть участь від 6000 до 10 000 бійців із 22-ї та 88-ї механізованих бригад, а також із 80-ї десантно-штурмової бригади.

“Українська армія, вочевидь, має намір стояти і битися у створеному нею котлі, який ще може бути посилений… Київ, імовірно, готовий ризикнути цінними солдатами і технікою, щоб зайняти тут хоч якусь позицію. Критики Зеленського стверджуватимуть, що це зловживання як життями солдатів, так і важким металом, якого Україна відчайдушно потребує”, – йдеться в публікації.

Водночас автор вважає, що цей удар не зможе повернути хід війни назад:

“Натомість її військовий успіх вимірюватиметься тим, наскільки дорого українці зможуть змусити Москву заплатити за можливе повернення їхньої території. Якщо боротьба затягнеться і ціна буде високою, українські сили можуть відчути непропорційну вигоду в інших місцях”.

Бої в Курській області – актуальне

Як писав УНІАН, російська влада не оголосила воєнний стан у Курській, Бєлгородській і Брянській областях замість режиму “контртерористичної операції”, оскільки не хоче вживати більш радикальних дій на події в цих регіонах, вважають в Інституті вивчення війни.

“Кремль, імовірно, вирішив оголосити антитерористичну операцію – на відміну від воєнного стану, – щоб зменшити масштаб українського вторгнення в Курську область і запобігти внутрішній паніці або негативній реакції. Це демонструє небажання Кремля вживати більш радикальних заходів у відповідь на ситуацію”, – йдеться у звіті аналітиків.

Останні новини